Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

28. 12. 2021. 06:32   >>  23:10

STRATEGIJA

CG dobija Agenciju za sajber bezbjednost

Nacrtom Strategije sajber bezbjednosti Crne Gore od 2022.godine do 2026.godine predviđeno je osnivanje novog organa uprave - Agencije za sajber bezbjednost. Plan je uspostavljanje novog i održivog tijela za sajber bezbjednost na nacionalnom nivou.

Potvrdu ove informacije sadrži izvještaj sa Javne rasprave o nacrtu Strategije sajber bezbjednosti Crne Gore od 2022.godine do 2026.godine. Predlagač, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, primillo je sugestiju Američke privredne komore u Crnoj Gori.

"Pominje se uvođenje Agencije za sajber bezbjednost u okviru koje bi funkcionisao Tim za odgovor na računarsko-bezbjednosne incidente u sajber prostoru Crne Gore - CIRT. Ali nije precizirano kakve bi bile nadležnosti Agencije, da li bi se CIRT transformirao u Agenciju, ili bi Agencija bila nezavisna od CIRT-a, pa predlažemo da se nacrt Strategije dopuni u tom dijelu. Kao  i predlogom načina finansiranja Agencije, da bi se ICT zajednica i bankarski sektor na vrijeme upoznali sa eventualnim uvođenjem novih obaveza i troškova u tom smjeru", navedeno je u tekstu sugestije Američke privredne komore u Crnoj Gori.

Iz Vlade su odgovorili da se Strategijom predviđa potreba uspostavljanja novog tijela – Agencije, u čiji sastav će ući CIRT. 

"U pravcu ostvarivanja navedenog operativnog cilja, biće preduzete prateće aktivnosti definisane kroz Akcioni plan, a koje će podrazumijevati preciziranje nadležnosti, organizacione strukture i potrebnih budžetskih sredstava za funkcionisanje novog organa uprave", kazali su iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније