Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

14. 01. 2022. 08:20   >>  08:26 3

MEDOJEVIĆ

U lancu šverca kokaina niko nije nevin

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ističe da u lčancu šverca droge nema naivnih i nevinih i da je samo pitanje da li su ljudi svojevoljno u tom poslu ili su ucijenjeni od narko kartela. Ističe da je Crna Gora zahvaljujući DRS režimu u ovom poslu još od 2000-tih godina, te da je u najnovijoj zapljeni 500 kilograma kokaina zakazao neku u narko kartelu, a pošiljka otkrivena rutinskom kontrolom na carini.

Medojević ocjenjuje da je šverc kokaina preko Crne Gore "posao” koji je DPS korumpirana i kriminalizovana država počela da radi “tajno, ali organizovano” još početkom 2000-tih. Kako dodaje, posebno odabrani djelovi ANB-a, policije, carine, tužioci, sudije, špediteri, carinici, bankari, advokati, paravan firme, kuriri, pomorci, kapetani čvrsto su uvezani u narko-kartel koji je bio pod zaštitom DPS režima i nedodirljiv za pravni sistem Crne Gore.

"Tržište kokaina u Evropi neprekidno raste. Vrijednost potrošenog kokaina u Evropi u 2020. bila je preko 10 milijardi eura. Procjenjuje se da je 2,3 miliona mladih iz EU (15-34 godine) konzumiralo kokain u prošloj godini. Cijena 1 grama kokaina, u zavisnosti od čistoće i standarda građana, dostiže i 150 eura. Zbog niskog rizika od zaplijene i visoke sigurnosti koje je DPS režim omogućavao, crnogorski državni kartel je brzo osvajao tržište i količine koje su prolazile preko Crne Gore su se mjerile desetinama, vjerovatno i stotinama tona", navodi Medojević.

Ističe da se pošiljke ugovaraju veoma pažljivo sa provjerenim proizvođačima u Latinskoj Americi. Roba mora da se plati proizvođaču prilikom preuzimanja robe. Uglavnom u kešu, a neki karteli (FARC, ZETA, SINALOA…) prihvataju i plaćanje u oružju i vojnoj opremi, jer su u stalnim ratovima sa regularnim vojskama, bezbjednosnim snagama ili između sebe.

Imajući u vidu da je američka DEA razvila veoma razgranatu mrežu svojih agenata po lokacijama sumnjivim za ukrcavanje robe na prekookeanske brodove, narko-karteli za ukrcaj i prevoz koriste najodanije i provjerene ljude i mehanizme. Ukrcaj i iskrcaj robe su najosjetljivije tačke i stalno se provjeravaju i mijenjaju ljudi, lokacije, metode ukrcaja i iskrcaja, brodovi, posade, agencije, špediteri.

"Kako je rejting crnogorskog državnog narko-kartela rastao na globalnom narko tržištu, to je i pažnja DEA bila sve veća, što je rezultiralo i velikim zaplijenama. Crnogorski pomorci, crnogorske kompanije, luke, diplomate su postale predmet međunarodnih istraga. Velike međunarodne bezbjednosne službe, već decenijama svoja saznanja o pošiljakama droge preko Crne Gore ne dostavljaju kompromitovanim djelovima crnogorskog bezbjednosnog sistema i tužilaštvu, zbog rizika curenja informacija prema narko-kartelima. Poznato je da je u diplomatskoj pošti, sa pečatom države Crne Gore kod diplomate Crne Gore u Minhenu pronađeno više stotina kilograma kokaina. Čak je vojni brod NATO 'Jadran' korišćen za šverc kokaina", navodi Medojević.

Ponavlja da je svaki pojedinac u ovom složenom lancu svjestan da čini krivično djelo i da može biti uhapšen i dobiti višegodišnju robiju.

"Specifičnost ove zaplijene 500 kg kokaina u kontejneru sa bananama je u tome da se radilo o rutinskoj kontroli tereta koji dolazi iz rizičnih zemalja i koji Carina radi u skladu sa svojim pravilima o procjeni rizika pošiljke. Nije bilo nikakvih obavještajnih podataka ili instrukcija Carini od strane ANB, policije, biroa i koordinacija. Naše bezbjednosne službe niti SDT nijesu znale ništa ili su znale, ali su se pravile mrtve oko ove isporuke. Pošiljku kokaina otkrili su carinici, rutinskom kontrolom. Neko je u lancu državnog narkokartela zakazao. Da li njihov čovjek na Carini koji je trebao da pusti kontejnere bez kontrole na skeneru? Da li neko iz ANB-a koji je trebao da spriječi carinsku kontrolu? Prema mojim saznanjima u kontejneru sa bananama pronađen je i druga originalna plomba. Očigledno da je plan bio da se kontejner negdje na putu prema Podgorici, otvori, izvade paketi sa kokainom i da se onda ponovo stavi druga plomba koja je bila unutar kontejnera. Da li je to trebalo da se uradi unutar carinskog skladišta u Luci Bar, na brodu, na putu ka Podgorici, unutar magacina Volija, a to treba da utvrdi istraga", navodi Medojević.

Radi se, kako ističe, o veoma velikoj količini kokaina, što ukazuje da je narko-kartel bio siguran da će roba proći i da neće imati ovoliki gubitak. Ova količina kokaina je plaćena proizvođaču najmanje 2,5 miliona eura, ako se na to dodaju troškovi transporta, gubitak narko kartela je preko tri miliona eura, a izgubljena dobiti (u zavisnosti od čistoće) i do 20 miliona eura. Tržišna vrijednost ove isporuke na ulicama država EU i Velike Britanije (presječen sa aktivnim suspstancama) je preko 200 miliona.

"Sudovi u EU, SAD, Velikoj Britaniji ne bi prihvatili odbranu vlasnika kompanije koja je poslala robu (Rastoder Group- Slovenija) nit vlasnika kompanije koja je uvezla robu (VOLI), da nijesu bili upoznati sa švercom kokaina. To je jednostavno nemoguće. Narkokartel nije koristio njihove kontejnere, pošiljke, magacine, bez znanja vlasnika firmi. Drugo je pitanje da li su vlasnici dobrovoljno to radili ili su bili primorani i ucjenjeni od narko kartela. Stvari su ovdje jasne. Sa obavještenjem SDT-u nestaje profesionalizam i počinje politička igranka korumpiranih djelova sistema", navodi lider PZP-a.

Ako je pošiljka bila kontrolisana, kaže Medojević, onda su službenici policije ili agenti ANB morali da spriječe kontakt radnima u magacinu sa sadržajem paketa i trebali su da naprave klopku za članove narkokartela koji su trebali da dođu po robu.

"Očigledno da je opet neko iz tužilaštva i bezbjednosnih službi informisao narkokartel da ne dolaze po robu i tako izbjegnu hapšenje. Već viđeno. Svaka čast carinicima u Luci Bar koji su profesionalno odradili svoj posao. Sve ostalo je farsa i pokazatelj da je ova Vlada mizerna kombinacija nekompetentnosti, konfuzije, nemorala i korupcije. Po dobrom starom običaju, 'krivac' će biti špediter, vozač kamiona, neki radnik", kaže Medojević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније