Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

27. 01. 2022. 16:21 >> 16:22
3

CGO O UGOVORU

"Neke odredbe narušavaju sekularni karakter države"

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je povodom objavljivanja nove nezvanične verzije nacrta Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC), iskazao zabrinutost zbog određenih odredbi koje, kako navode, narušavaju sekularni karakter države Crne Gore, ali i Ustav i određene zakone.

CGO ukazuje i na netransparentnost Vlade u procesu izrade Temeljnog ugovora sa SPC.

Uprkos izraženom i opravdanom interesovanju javnosti za sadržaj ovog dokumenta, Vlada ga još nije objavila na sajtu. No, treba istaći i da ne demantuje nezvanične objavljene verzije, poručuju iz CGO.

"Zabrinjavajuće je da predsjednik Vlade ovako važno pitanje privatizuje, skrivajući sadržaj dokumenta, ali i da žuri da ga potpiše u situaciji ograničenog legimiteta, kada je započet postupak izjašnjavanja o (ne)povjerenju Vladi koju vodi", saopštio je Petar Đukanović, programski direktor CGO.

CGO posebno opasnim cijeni član 16 stav 2 objavljene verzije, kojim se propisuje da će „pravoslavna vjerska nastava u javnim školama biti regulisana posebnim ugovorom između strana ugovornica.“

"Ovakva formulacija ne postoji u sličnim ugovorima sa drugim vjerskim zajednicama, a praktično znači uvođenje vjeronauke u crnogorski formalni obrazovni sistem. Ova odredba predstavlja i direktno kršenje Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju", ocjenjuje Đukanović.

On navodi da najnovija verzija Temeljnog ugovora sa SPC donosi i do sada nezabilježen pokušaj regulacije medija i medijskog izvještavanja od strane jedne vjerske zajednice, a pod zaštitom države.

"Naime, u članu 14 stav 3 stoji da „crkva ima pristup sredstvima javnog informisanja koja su dužna da vjerodostojno, objektivno i bez diskriminacije obavještavaju javnost o stavovima i djelatnostima Crkve“. Crna Gora ima medijske zakone i Kodeks novinara i nije na bilo kojoj vjerskoj zajednici da uređuje rad medija kroz druge dokumente sa Vladom. CGO izražava nadu da će na ovo reagovati i novinarska udruženja i mediji, ali i ministarka Tamara Srzentić, koja je nadležna za oblast medija", pojašnjava Đukanović.

Kao i u ostalim ugovorima sa vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, dodaje on, sporna je formulacija kojima se vjerske zajednice, a u kroz ovaj Ugovor konkretno SPC, stavljaju iznad Zakona o krivičnom postupku jer nameću neprimjerena ograničenja istražnim organima.

"Takođe, u čitavom nezvaničnom nacrtu Temeljnog ugovora prisutne su nejasne i nepotpune pravne formulacije koje ostavljaju prostor za diskreciono tumačenje koje bi moglo nositi štetne posljedice za državu Crnu Goru. Tako se na više važnih mjesta u ugovoru propuštaju vezati odredbe sa crnogorskim zakonima. Posebno su problematične formulacije koje se tiču restitucije crkvenih (ne)pokretnih i dobara, odnosno vraćanja imovine ili naknade za istu i finansijskog pomaganja Crkvi", navodi Đukanović.

Sporni članovi ugovora, kako dodaje Đukanović, dodatno zabrinjavaju imajući u vidu da je patrijarh Porfirije ranije izjavio da će „Temeljni ugovor, kada ga dvije strane zaključe, po pravnoj snazi biti iznad lokalnih zakona.”

"To bi značilo da se njime poništava sve ono u crnogorskom pravnom poretku što je u suprotnosti sa njegovim odredbama, a što je nedopustivo i bilo bi državnički neodgovorno da premijer ovakav Ugovor potpiše", zaključio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније