Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ Mina ]

29. 01. 2022. 15:05 >> 15:07
24

GI "21 MAJ"

"Temeljni ugovor treba odbaciti"

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) treba odbaciti, jer nema vlade suverene, sekularne, građanske i pravedne države koja bi potpisala takav dokument, smatraju u Građanskoj inicijativi (GI) "21. maj".

Kako se navodi, nacrt Temeljnog ugovora višestruko je neprihvatljiv.

"Državna crkva Srbije ponudila je ugovor čije bi prihvatanje bilo protivustavno, revizionističko i diskriminišuće", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da preambula ugovora vrvi od istorijskih neistina, prećutkuje pet vjekova crnogorskog pravoslavlja i autokefalne crnogorske crkve i ilustrativan je primjer velikosrpskih izmišljotina.

"Ovim providnim pristupom SPC, koja se u Crnoj Gori pojavila tek nakon aneksije Kraljevine Crne Gore, pozivajući se na srednjevjekovno nemanjićko pravoslavlje želi da potre crnogorsku pravoslavnu i crkvenu tradiciju", kaže se u saopštenju GI "21. maj".

Navodi se da današnja SPC, na temelju odavno poznatog velikosrpskog revizionizma, iza kojeg se krije i palanačko prisvajanje Crne Gore i njene istorije, hoće da sebi obezbijedi apsolutistički položaj u savremenom crnogorskom pravoslavlju.

"Ovakav pristup ima za cilj i da diskriminatorski isključi Crnogorsku pravoslavnu crkvu koja jedino baštini crnogorsku pravoslavnu tradiciju i koja je pritom odvojena od svojih manastira i crkava jer su uzurpirane i nezakonito uknjižene na srpske eparhije u Crnoj Gori", kaže se u reagovanju.

Kako se navodi, umjesto jednakopravnog tretiranja ove dvije pravoslavne zajednice, Temeljni ugovor svjedoči o težnji SPC da se, pod patronažom države, nametne kao isključivi zaštitnik pravoslavnih vjernika.

Iz GI upozoravaju da je protivustavno predviđeno uvođenje vjeronauke u državne škole čime bi se podstakla desekularizacija države i velikosrpska klerikalizacija Crne Gore.

"Istovremeno, putem krivično-pravnih povlastica i normi koje uvode sveštenike u sektor bezbjednosti i odbrane dodatno bi se favorizovao položaj crkve koja je osvjedočeni mrzitelj državotvorne, građanske i evroatlantske Crne Gore", kaže se u saopštenju.

U GI "21. maj" smatraju da nema te vlade koja bi potpisala takav ugovor a da se može smatrati vladom suverene, sekularne, građanske i pravedne Crne Gore.

"Ili, u istorijskom smislu, vladom nasljednicom svih onih vlasti koje su utemeljene na opštecrnogorskom zboru i koje su su se oslanjale na viševjekovno trajanje crnogorske autokefalne crkve i pravoslavne tradicije u kojoj SPC ni u tragovima nije bilo", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније