Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

08. 02. 2022. 08:04   >>  10:18 2

PEROVIĆ

Zagađenje vazduha: Stanje veoma alarmantno

Kada se u obzir uzmu brojke i činjenica da su četiri grada prethodnih godina konstantno prepoznata kao problematična po pitanju zagađenja životne sredine, moramo reći da je stanje veoma alarmantno, ocijenio je direktor NVO Ozon Aleksandar Perović. Crne tačke su, kako je rekao, Pljevlja, Bijelo Polje, Podgorica i Nikšić.

On je u Jutarnjem programu TVCG saopštio da deset godina obavljaju analize kroz monitoringe, te da u tom periodu nijesu imali razloga da se stanje popravilo.

Svakako da se, kako kaže, u tih deset godina smanjio broj dana sa dnevnim prekoračenjem kvaliteta vazduhga, ali to, pojašnjava, dovode u vezu sa nestankom industrijskih pogona, poput Željezara i KAP-a.

Pretpostavljaju da je slična situacija, kao u četiri navedena grada, i u Beranama gdje ne postoji kontinuirani monitoring aerozagađenja, gdje su isti uslovi kao u Bijelom Polju i Pljevljima tokom sezna grijanja.

"I ova četiri grada čine više od polovine stanovništva Crne Gore, pa smo namjerno dali fokus da je više od polovine stanovnika ugroženo aerozagađenjem, ne ostavljajući da su u pitanju samo ova četiri grada koja se mjere", pojasnio je Perović.

Brojke su, smatra, alarmantne jer Pljevlja imaju 109 dana prekoračenja, Bijelo Polje 91...

Perović pojašnjava da se kvalitet vazduha po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) itekako dovodi u vezu sa zdravljem i bolestima, poput respiratornih, kardiovaskularnih bolesti, karcinomom...

Crna Gora je, kaže, specifična jer ljeti gotovo da nema problema po pitanju aerozagađenja, ali da se stanje pogoršava u zimskim mjesecima i perioda grijanja, kada se kumulativni efekat povećava zbog korišćenja fosilnih goriva za grijanje (uglja i drveta), te povećane koncentracije saobraćaja.

"Prošle godine smo i u avzustu problem s aerozagađenjem usljed sezone požare", podsjeća Perović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније