Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

01. 03. 2022. 13:36 >> 13:37
1

PODRŠKA UKRAJINSKIM KOLEGAMA

CANU se pridružila apelu za očuvanje državnog integriteta Ukrajine

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) uputila je podršku ukrajinskim kolegama i pridružila se apelu drugih nacionalnih akademija i međunarodnih akademijskih asocijacija za očuvanje državnog integriteta i kulturnog identiteta Ukrajine.

Kako je saopšteno iz CANU, poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta jedne države neophodan je uslov mira bezbjednosti u međunarodnim odnosima.

Navodi se da u CANU sa žaljenjem konstatuju da su, povredom mira, politički principi i načela pravde i međunarodnog prava u Ukrajini grubo narušeni.

Takva demonstracija sile, smatraju u CANU, predstavlja veliku prijetnju za mir i bezbjednost Evrope i svijeta.

“Smatramo neprihvatljivim da se sporna pitanja i problemi u Ukrajini i bilo gdje drugo rješavaju putem rata i upotrebom vojne sile. Zato podržavamo sve napore na udruživanju radi uspostavljanja i održavanja mira”, kaže se u saopštenju.

Iz CANU su naveli da žale zbog svih žrtava ovog rata i saosjećaju sa stradanjem građana Ukrajine.

“Vjerujemo da će demokratska međunarodna zajednica i njene institucije sa razboritošću uticati na okončanje ovih tragičnih događaja”, navodi se u saopštenju.

Cjelokupno istorijsko iskustvo Crne Gore, kako su kazali iz CANU, svjedoči o borbi za slobodu, koja je uvijek bila protiv moćnijeg od sebe.

“Pouka tog iskustva je da veličina nije uvijek snaga i da sila nije uvijek pravda. Zato je u tradiciji Crne Gore da podržava one koji brane svoj dom i svoju državu, kao i pravo da slobodno odlučuju o sopstvenoj budućnosti”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da Predsjednistvo CANU-a daje podršku Nacionalnoj akademiji nauka Ukrajine.

“I pridružuje se apelu drugih nacionalnih akademija i međunarodnih akademijskih asocijacija za očuvanje državnog integriteta i kulturnog identiteta Ukrajine”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније