Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

03. 05. 2022. 11:38 >> 11:40
2

DELETIĆ

Asistenti u nastavi i dalje ne dobijaju ugovore na neodređeno

Prava Crna Gora poziva na poštovanje usvojenih izmjena Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama u dijelu angažovanja asistenata u nastavi, koji kako napominju u toj partiji, još ne mogu da ostavre pravo na radni ugovor na neodređeno vrijeme.

"Uprkos zalaganjima Prave Crne Gore da se kroz izmjene ovog zakona u potpunosti riješi problem zapošljavanja asistenata u nastavi na neodređeno vrijeme, veliki broj asistenata i dalje čeka na transformaciju ugovora. Članom 30a usvojenog zakona propisano je da škola zaključuje ugovor o radu sa asistentima u nastavi na neodređeno vrijeme", ističe Aleksandar Deletić iz Prave CG.

Napominju i da su na osnovu Amandmana Prave Crne Gore kao sastavni dio budžeta obezbijeđena i nedostajuća sredstva za zarade svih asistenata u nastavi za jul i avgust 2022. godine, kako im se radni odnos ne bi prekidao kao do sada.

"S obzirom na navedeno onemogućavanje asistenata da u navedenom periodu ostvaruju zarade ili prekidanje njihovog radnog odnosa u ovom periodu predstavlja direktno kršenje Zakona.
Pravoj Crnoj Gori su upućene na desetine dopisa u kojima se, između ostalog, navodi da se ugovori na određeno vrijeme ne transformišu u ugovore na neodređeno vrijeme. U cilju rješavanja navedenih problema pozivamo Ministarstvo da spriječi selektivnu primjenu Zakona te da uputi hitni dopis svim školama na nivou Crne Gore o statusu zaposlenih asistenata u nastavi u skladu sa izmjenama Zakona kako po pitanju transformacije ugovora, tako i po pitanju ostvarivanja prava na zarade za jul i avgust", naglašava Deletić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније