Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

04. 05. 2022. 08:13 >> 23:13
1

VUŠANOVIĆ PORUČUJE

"HE Komarnica ne ugrožava kanjon Nevidio"

Izgradnja hidroelektrane Komarnica neće ugroziti kanjon Nevidio, smatra profesor Mašinskog fakulteta Igor Vušanović. Podsjeća da će TE Pljevlja u jednom trenutku morati da prestane sa radom, zbog čega, kako dodaje, moramo ulagati u obnovljive izvore energije.

Vušanović kaže da je za Crnu Goru veliki izazov kako eliminisati TE Pljevlja koja u crnogorskoj energetici učestvuje sa 40%.

“Ja bih sada postavio pitanje, ako nećemo graditi nove izvore energije koji su obnovljivi, da vas podsjetim hidroelektrane spadaju u obnovljive izvore, onda treba da budemo spremni da i dalje imamo jednog takvog zagađivača kao što je TE Pljevlja, koja proizvodo 40% struje u Crnoj Gori”, naveo je Vušanović, gostujući u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

Kaže da je važno graditi obnovljive izvore energije u skladu sa ekološkim standardima.

“Izgradnja hidroelektrane Komarnica ne ugrožava kanjon Nevidio, koji je postao velika turistička atrakcija”, naveo je Vušanović.

Vušanović ističe da bi upravo izgradnja hidroelektrane (HE) Komarnica, pored povećanja u proizvodnji energije, imala efekte i u tranziciji ka zelenim oblicima energije, ali i povećanju životnog standarda i BDP-a Crne Gore.

“Ja sam detaljno pogledao idejni projekat, svu dokumentaciju, ono što je važno da znamo, taj dio kanjona koji se potapa i koji je predviđen za izgradnju HE je nepristupačni dio te teritorije u koji, praktično ljudska noga ne zalazi... Dakle ne pričamo o kanjonu Nevidio, koji ostaje netaknut i neće biti ugrožen izgradnjom tog energetskog objekta”, naveo je Vušanović.

Urađen je ekološki elaborat, stigle su primjedbe i kako navodi, sačekao bi odgovore komisije koju je formirala komisija EPCG.

“Sa druge strane gledajući energetsku nezavisnost, tranziciju koja nas čeka mi moramo da imamo takve objekte. Podsjećam vas da će TE Pljevlja u jednom trenutku morati da prestane sa radom”, poručio je Vušanović.

On kaže da Berlinski sporazum podrazumijeva da najkasnije do 2040. veliki dio Evrope mora biti oslobođen fosilnih goriva.

“Crna Gora stoji relativno dobro u tom smislu, iako imamo dva velika zagađivača, jedan je TE Pljevlja, drugi je saobraćaj. To su dva glavna elementa na kojima će biti fokus u narednim godinama”, naveo je Vušanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније