Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

05. 05. 2022. 20:43 >> 07:08
8

EMISIJA "ARGUMENTI"

Knežević: Katnić učinio sve da zataška slučaj; Bošković: Šta ako je Katnić u pravu?

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević iz DF-a, u emisiji "Argumenti" TVCG, kazao je da nema sumnje da su djelovi sektora bezbjednosti i pravosuđa usko povezani za kriminalnim klanovima, prvenstveno kavačkim i škaljarskim. Član Odbora Predrag Bošković iz DPS-a kazao da se raznim tvrdnjama crtaju mete i ugrožava bezbjednost službenika tužilaštva i policije.

"Pravosuđe i bezbjednosni sektor bili su jedna vrsta logistike kako bi ti kriminalni klanovi djelovali. Da nije bilo Europola i portala Libertasa, ne bi došli do ovih podataka", rekao je Knežević.

On je rekao da za njega najnoviji slučaj ne predstavlja neko iznenađenje, već kontinuitet zarobljene države od koje su jači kriminalni klanovi.

"Podaci o Vesni Medenici i njenom sinu bili su dostupni u novembru, da li kompletne ili ne, ali to će utvrdi novi GST. Katnić učinio sve da zataška ovaj slučaj ili da isfiltrira krivce ili osumnjičene kako bi samo Darko Lalović bio osumnjičen", poručio je Knežević.

Član Odbora za bezbjednost i odbranu Predrag Bošković iz DPS-a kazao je da je tužilaštvo radilo svoj posao u slučaju Medenica.

"Kada je riječ o slučaju Medenica, SDT je poslao zamolnicu francuskom tužilaštvu da se omogoći pristup kodiranim prepiskam. To je stiglo 17. februara u SDT. Proces je pokrenut kada su obezbijeđeni dokazi i to je proslijeđeno policiji, da bi 16. marta reagovali nadležni. Siguran sam da novi GST Vladimir Novović nije mogao odmah da nešto pokrene, da to nije pripremio negov prethodnik", napomenuo je Bošković.

Slučaj Petra Lazovića i Ljuba Milovića

Knežević smatra da su crnogorski nadležni organi duže vrijeme imali transkripte sa palikacije Skaj.

"Srbija je u januaru prošle godine počela da objavljuje transkripte kriminalnog klana Marka Miljkovića i Veljka Belivuka, a siguran am da je dio od strane Eropola bio proslijeđen crnogorskoj policiji i tužilaštvu, a da konkretnu komunikaciju koju smo mogli pročitati na portalu Libertas imamo od jula mjeseca i da je ona isključivo bila u nadležnosti SDT i Milivoje Katnić", naveo je Knežević.

Milovan Pavićević skinuo zabranu Belivuku i Miljkoviću

On je naveo da zna ko je Miljkoviću i Belivuku skinuo zabranu ulaska u Crnu Goru.

"Postavlja se pitanje kako su Miljković i Belivuk u oktobru 2020. mogli da vrše krivična djela na teritoriji Crne Gore, kada im je bila stavljena zabrana ulaska, pa im je u januaru skinuta zabrana, što je, prema informacijama koje ja imam, uradio u tom trenutku šef Centra bezbjednosti Milovan Pavićević. Pitanje je zato je Pavićević skunuo zabranu kada su Miljković i Belivuk bili osumnjičeni za nekoliko likvidacija", istakao je Knežević.

Takođe, pitao je, ako su visoki policijski službenici bili na vezi sa Zvicerom i članovima kavačkog klana na tajnom zadatku, da li su znali za likvidacije u oktobru 2020. godine i šta su učinili da to spriječe.

"Tu se pojavljuju specijalni tužilac Saša čaženović i GST Milivoje Katnić koji procjenjuju 20. januara 2022. da nema elemenata bića krivičnog djela, a sad imamo situacou da je novi GST ponovo naložio da se formira predmet", naveo je Knežević.

Bošković: Crtanje meta policijskim službenicima

Bošković je istakao da Europol nije sad dostavio podatak, već u julu prošle godine.

"Državni organi su se time bavili. Nije portal Libertas dođao do podataka, već Europol, koji je to proslijedio svim službama regiona, ne samo Crnoj Gori", rekao je on.

Bošković je kazao i da pominjanje imena nekih službenika tužilaštva i policije znači crtanje meta istima. 

"Šta ako se ispostavi da je Milivoje Katnić u pravu? Ko će odgvorati ako se ugrozi bezbjednot pomenutih policijskih službenika ili nekog trećeg u čitavom tekstu? Pustimo da državni organi rade svoj posao, ovo su osjetljivce teme", naglasio je Bošković.

On je kazao da nadležni organi treba da utvrde ko je poslao Miljkovića i Belivuka u Crnu Gore i da li su upravo policijski službenici koji se spominju u dokumentima Europola spriječili njihovu planiranu likvidaciju na teritoriji Crne Gore.

Knežević je podsjetio da je DF pozvao novog GST Novovića da procesuira svog prethodnika Milivoja Katnića kao i specijalnog tužioca Sašu Čađenovića.

"Ako Novović to ne uradi, mi ćemo podnijeti krivične prijave, a možda i protiv nekog iz SDT. Gospodin Katnić zaslužuje da bude saslušan i da mu bude određen pritvor", ocijenio je Knežević.

Knežević je kazao da je jasno da policijski službenici koji su prijavljvali da imaju platu po 700 eura, a podacima Europola na računima imaju milione eure, nisu bili na tajnom zadatku, kao što je Katnić to rekao.

"Novo Specijalno tužilatvo je moralo da uzme izjave ovih policajaca, makar u svojstvu građanina", smatra Knežević.

Bošković je kazao da je, prema njegovim saznanjima, policijski službenici su saslušani više puta, o čemu je obaviješten i Europol.

Knežević je pitao, zašto je novi GST ponovo otvorio slučaj, ako se Europol saglasio sa dostavljenim dokumentima nakon saslušanja.

"Petar Knežević kao pokazni primjer"

Komenatrišući slučaj pomoćnika komandanta Protivterorističke jedinice (PTJ) Petar Knežević i sporni audio snimak o dešavanjiima na Cetinju 5. septembra, Bošković je kazao da će DPS insistirati da dobiju odgovor i da svi oni koji su se ogriješili o zakone i procedure ne mogu ostati u bezbjednosnom sektoru.

Knežević je rekao dasu dešavanja na Cetinju bila rušenje ustavnog poretka jer je skup bio neprijavljen.

"Petar Knežević je izvađen kao pokazni primjer kako bi se krenulo u smjenu i Miloša Rakonjca i još jendog pbroja policijskih funkcionera, koji su 2015, učestvovali u razbijanju naših demonstracija", reako je jedan od lidera DF-a.

Kentera agent CIA-e; Zaustaviće devastaciju ANB-a

Vlada je danas za v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost imenovala Sava Kenteru predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, koji će na to mjesto dođi umjesto Dejan Vukšić.

Knežević je kazao da je imao negativan odnos prema Vukšićevom radu.

"On je, želeći da se dodvori centrima moći koji upravljaju Crnom Gorom, učinio dosta toga što nije bilo u interesu većinske Crne Gore i njegovo djelovanje je u značajnoj mjeri doprinijelo ovome što se sada dešava, ovom izbornom puču i stvaranju nove parlamentarne većine.

On je kazao da Kentera klasičan agent CIA-e.

"Pošto je čitav narativ DPS-a od 30. avgita 2020. bio u nekim teorijama zavjere da Crnom Gorom upravljaju agenture Rusije i Srbije, sada ja mogu da kažem da Crnom Gorom upravlja agentura CIA-e. On je jedan od osnivača Digitalnog forenzičkog centra koji je bio zadužen da lovi ruske i srpske "agente" po Crnoj Gori, a otvoreno sumnjam da on ima veze i sa portalom Udar i da će to bti čovjek koji će jop više zloupotrebljavati ANB", naveo je Knežević.

On je rekao da će Kentera biti na tapetu DF-a, kao što je to bio i Vukšić.

Bošković je kazao da je Vukšić podredio ANB interesima drugih službi i da je cilj DPS-a bio da se bezbjednosne služne zastupaju nacionalne interese Crne Gore.

"To je bio i jedan od razloga zašto smo podrđali manjinsku Vladu Dritana Abazovića", naveo je Bošković.

On je rekao da će imenovanje Kentere zaustaviti devastaciju ANB-a po svakom pitanju.

"Kao i svaki rukovodilac, biće pod našom lupom i kako bude radio svoj posao tako će se DPS prema tome odnositi", poručio je Bošković.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније