Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

TVCG [ I. P. ]

14. 05. 2022. 08:35 >> 08:33
22

DANAS OD 17:45H

"Zapis" u rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog

Emisija Zapis, koja će biti emitovana na Prvom i Satelitskom programu danas od 17 sati i 45 minuta, posvećena je Svetom Vasiliju Ostroškom. Ekipa TVCG posjetila je selo Mrkonjić, rodno mjesto Svetog Vasilija, te mjesto gdje se školovao - Manastir Zavala.

Prve godine, djetinjstvo, ranu mladost i više od polovine svog životnog vijeka Sveti Vasilije je proveo u rodnoj Hercegovini.

Kao Stojan Jovanović rođen je 1610. godine u selu Mrkonjić u Popovom polju, nadomak Trebinja. Učio je školu u Manastiru Zavala u selu Ravno, kod strica jeromonoha Serafima, a u trebinjskom manastiru Tvrdoš se zamonašio i dobio ime Vasilije.

Igumanija Pavlov, nastojateljica Petropavlov manastira, kazala je za TVCG da je na mjestu gdje je bila kuća Svetog Vasilija napravljena crkva.

"Ispod crkve su se nalazili ostaci stare kuće Svetog Vasilija. I onda je ta crkva počela da se gradi, tokom rata i neposredno poslije rata uspjeli smo da je završimo. Dolazili su poklonici, mogli su da upale svijeća. Zbog velikog ljudi koji je dolazio otvorila se potreba da tu neko bude stalno, da se napravi konak", priča igumanija Pavlov.

Iguman Manastira Zavala Vasilije Kopitić kazao je da su roditelji Svetog Vasilija doveli u taj manastir "s namjerom da ga sačuvaju i posvete Gospodu". 

"Sveti Vasilije se ovdje učio prvoj crkvenoj pismenosti, srijeće se sa monaškim načinom života, i vjerovatno je zavolio taj način života i odlučio se na takav podvig. Ovdje je u Manastiru Zavala bio nekoliko godine, zatim odlazi u Tvrdoš, tamo se monaši, gdje je dobio čin jeromonaha. Poslije neko vrijeme biva popovopoljski paroh, ali i episkop", pričaiguman Vasilije.

 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније