Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

17. 05. 2022. 16:35 >> 17:51

PORUKE AEM-A

Promjene vlasništva u medijima urađene po zakonu

Zakonska rješenja kojima se reguliše pitanje vlasništva medija u Crnoj Gori su zastarjela i nijesu praktična, jedna je od poruka s panel-diskusije “Čiji su mediji u Crnoj Gori?”.

U Agenciji za elektronske medije ističu da su promjene vlasništva koje su se dogodile u posljednje vrijeme urađene u skladu s propisima, te da je transparentnost medija u Crnoj Gori onolika koliko to zakon propisuje.

Pomoćnica direktora Agencije za elektronske medije Sunčica Bakić istakla da i oblast rada portala nije adekvatno uređena u Crnoj Gori.

"Sve medijske teorije govore o tome da prosječan konzument bira medije koji korespondiraju sa njegovim ranijim stavovima i vrijednostima i njih uopšte ne zanima ko su vlasnici medija”, tvrdi Bakić.

Urednica BIRN-a Dušica Tomović smatra da veliki broj medija građanima ne pruža pravovremene informacije i postavila pitanje šta znači domaći i inostrani kapital.

“Veliki broj medija niti garantuje pluralizam, niti garantuje bolju informisanost niti obezbjeđuje građanima pravo da znaju niti da dobiju pravu i pravovremenu informaciju”, navela je Tomović.

Direktor Radio Televizije Nikšić Nikola Marković smatra da se aktuelnim zakonima samo ispunjava puka forma, a puno je bitnije, kako ističe, da se zna ko su stvarni vlasnici medija.

"Jako je važno da znamo ko su krajnji vlasnici kompanija koje su vlasnici medija koji egzistiraju u Crnoj Gori, jer ćemo onda moći da definišemo i njihov rad i nezavisnost uređivačkih politika. Tek ćemo tada, ako budemo znali stvarne vlasnike medija, odnosno of-šor kompanija moći instinski da se pozabavimo medijskom koncentracijom”, kazao je Marković.

Dr Saša Mirković, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, je ukazao da slični problemi pogađaju i medijsku scenu Srbije, gdje je po pitanju transparentnosti vlasništva medija “prevladalo mišljenje da se medijska scena ne može drugačije tretirati od bilo koje druge privredne sfere”.

Ukazao je i da postoji interes vlasnika iz Srbije da “uđu na malo tržište kakvo je Crna Gora”, te da ne bi bili tu pristutni da nemaju mogućnost da profitiraju.

Panel diskusiji "Čiji su mediji u Crnoj Gori", organizovali su Centar za razvoj Nevladinih organizacija, Institut za medije Crne Gore, NVO Natura - Kolašin, a projekat finansira Evropska unija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније