Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Radulović [ TVCG ]

18. 05. 2022. 07:00 >> 07:04
1

ĆUKOVANJE

Prebrojavali ćukove na teritoriji Podgorice

Povodom Dana ptica selica, Centar za zaštitu i proučavanje ptica organizovao je prebrojavao ćukova na teritoriji Podgorice, takozvano ćukovanje. Na taj način, osim što se želi provjeriti brojno stanje ove zaštićene ptice, cilj je i da se građani približe prirodi.

Centar za proučavanje ptica traži ćukove da bi znali koliko ih ima u Glavnom gradu. I u potrazi Centar nije bio sam. Aktivistima su se pridružili brojni građani. Za one koji nijesu znali stigla je instrukcija.

"Ptica ima specificno oglašavanje, teško je ne provaliti. Čuje se uglavnom u sumrak", rekao je Nebojša Banićević iz Centra za zaštitu i proučavanje.

Ćuk je vrsta sove, poznata po tome što je ima gradskoj sredini.

"Mogu da se čuju na velikoj udaljenosti. Kolege sa Malog brda čuju u Zagoriču. Zvuk se prenosi preko rijeke. Baš se lako čuje. Rekao bih da za ćukove ne odgovaraju djelovi kao sto su Siti kavrt, gdje nema parkova, gdje vlada beton. Nemaju mjesto da se gnijezde i hrane", dodao je Banićević.

No u prebrojavanje nijesu pošli samo da bi saznali koliko ih ima već i da bi ukazali na neophodnost njihovog prisustva.

"Želja je da se prebrojavanjem ptica sačuva biodiverzitet. Da se zna koliko ih je i da ostanu zaštićena vrsta", rekla je volonterka Danka Vujičić.

Ako se ovom prilikom nijeste mogli pridružiti prebrojavanju, dobro oslušnite da li ovog pernatog komšiju imate u svojoj okolini i budite slobodni da njegovo prisustvo prijavite Centru.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније