Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

18. 05. 2022. 06:41   >>  21:08

POMENUTA I CG

Preko "balkanske rute" prešlo 130 odsto više izbjeglica

U periodu od januara do aprila ove godine evidentiro je 57.800 neregularnih ulazaka u Evropsku uniju, prema preliminarnim podacima evropske agencije za sigurnost granica. To je 69 odsto više nego u prva četiri mjeseca prošle godine. Izbjeglice koje bježe iz Ukrajine i ulaze u EU preko graničnih prelaza ne spadaju u broj otkrivenih ilegalnih ulazaka. Prema poslednjim podacima agencije za bezbjednost EU granica, Fronteksa, više od 5,9 miliona ljudi ušlo je u EU iz Ukrajine i Moldavije od početka ruske invazije u februaru.

Fronteks je u aprilu registrovao oko 15.000 neregularnih prelazaka, 79 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Fronteks trenutno ima više od 2.000 stalnih oficira i osoblja na različitim djelovima spoljne granice EU, kao i u Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori i Moldaviji.

U prva četiri mjeseca 2022. godine, najaktivnije migracione rute u EU bile su zapadnobalkanska istočnomediteranska i centralnomediteranska ruta.

Zapadnobalkanska ruta činila je skoro polovinu svih ilegalnih prelazaka granice sa 27.172 ilegalna prelaska, što je za 130 odsto više nego prošle godine. Glavne nacionalnosti na ovoj ruti bile su Sirijci i Avganistanci.

Broj otkrivanja na istočnomediteranskoj ruti ostao je visok sa 9 109 dolazaka (+86%). Ovo je posebno posledica stalnog broja dolazaka na Kipar, koji je činio više od polovine svih otkrivenih. Najviše migranata došlo je iz Sirije, Nigerije i Konga.

Na srednjomediteranskoj ruti od januara do aprila registrovano je 9.300 ilegalnih prelazaka, što je otprilike 4% više nego u istom periodu prethodne godine. Glavne nacionalnosti predstavljene na ovoj ruti bili su Egipćani, Bangladešani i Tunižani.

Na istočnoj kopnenoj graničnoj ruti Fronteks je registrovao 1683 neregularna prelaza, preko pet puta više nego prošle godine. Glavne nacionalnosti na ovoj ruti bili su državljani Ukrajine, Iraka i Belorusije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније