Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Radio CG

23. 05. 2022. 07:21   >>  07:18

PROIZVOĐAČI BI MOGLI I IZVOZITI

Za veću proizvodnju pastrmke potrebna podrška države

Crna Gora godišnje proizvede gotovo osam stotina tona slatkovodne pastrmke dok su potrebe više od hiljadu i dvije stotine tona. Imamo kapacitete i znanje da povećamo proizvodnju i dobar dio izvezemo i za to nam je potrebna veća podrška države, kaže Božidar Krsmanović, vlasnik nikšićkog preduzeća "Ribnjak" u okviru koga posluje i najveći ribnjak u našoj zemlji onaj na Pivskom jezeru.

Potražnja za pastrmkom stalno raste, ali je sve teže i teže proizvoditi, jer su klimatske promjene izražene, manje je kišnih dana, a ljeti sve više tropskih.

Podignuta je cijena ribe, ali ona sporije raste od troškova i velika je konkurencija preduzeća iz Bosne i Hercegovine koji od svoje države imaju subvenciju od sedamdeset pet centi.

"Naši proizvođači ribe nemaju tu podršku iako to godinama traže. Nadležni kažu da su pregovori sa Evropskom unijom o pristupanju poodmakli i da sada, kažu nam, nemaju pravo da odobre direktne subvencije", kaže Krsmanović.

Resorno ministarstvo prošle godine odobrilo je podršku, međutim to je bilo nedovoljno imajući u vidu poskupljenje, prije svega, riblje hrane.

"Dobro bi bilo kada bi država smanjila poresku stopu na ribu sa dvadeset i jedan odsto na sedam, kao što je npr. za pileće meso", pojašnjava Krsmanović.

U ribnjacima na Pivskom jezeru i u mjestu Vir godišnje se proizvede četiri stotine tona ribe.

"Da smo imali pomoć države, barem četrdeset centi, posljednjih nekoliko godina, udvostručili bi proizvodnju pastrmke", kaže Krsmanović, i naglašava da je proizvodni potencijal veliki, ima i znanja, a sve je viša tražnja iz okolnih zemalja i samo su nam potrebna obrtna sredstva i više sluha države.

Troškovi proizvodnje stalno rastu. Primjera radi, napominje Krsmanović, prije dvije godine za šleper riblje hrane trebalo je izdvojiti dvadeset šest hiljada eura, a danas deset hiljada više.

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније