Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

01. 06. 2022. 18:46   >>  18:44

CANU REAGOVALA

Dokument HAZU nije put ka dijalogu među našim državama

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) kritikovala je danas dokument hrvatske Akademije kojim se državnom rukovodstvu Hrvatske daju preporuke za zaštitu nacionalnih interesa u vezi s pregovorima o prijemu Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

CANU je dokument Hrvatske akademije nauka i umjetnosti (HAZU) okarakterisala kao "ultimativan" i ocijenila da "ne vodi ka dijalogu među našim državama i nacijama", saopštila je CANU posle sjednice svog predsjedništva.

HAZU je u maju objavila dokument "Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku uniju", a o tome je, po navodima hrvatskih medija, februara ove godine obavijestila državno rukovodstvo u Zagrebu.

U dijelu dokumenta koji se odnosi na Crnu Goru, hrvatskom rukovodstvu se sugeriše da se prije njenog prijema u EU reši čitav niz pitanja - od konačnog razgraničenja na kopnu i moru, preko zahtjeva za izvinjenje za "počinjena zla" tokom rata 1990-ih godina, zahtjeva za plaćanje ratne odštete, vraćanja odnijetog kulturnog blaga, garantovanih mjesta za Hrvate u Skupštini Crne Gore i drugo.

HAZU traži i "uzdržavanje Crne Gore u istraživanju i eventualnoj eksploataciji ugljovodonika u dubljem dijelu Južnojadranske kotline", "tražiti oproštaj Hrvatske za počinjena zla, prestati s prisvajanjem hrvatske kulturne baštine, posebno književne..." - piše u dokumentu HAZU.

Predsjedništvo CANU je ocenilo da je "važno da se nacionalne akademije vode umnošću i kulturom dijaloga u afirmisanju nacionalnih interesa, ali ne na štetu drugih".

"Istorijsko iskustvo nas uči da projekti nacionalnih akademija o zaštiti nacionalnih interesa sa pretenzijama koje zadiru u teritorijalni integritet i kulturni identitet drugih država i nacija na ovom prostoru nisu donijeli ništa dobro", ukazali su akademici, već da "danas, kada se primarno traži jedinstvo u Evropi, smatramo da sva otvorena pitanja u bilateralnim odnosima treba rješavati u dobroj vjeri, polazeći od evropskih vrijednosti".

Po ocjeni CANU, dokument HAZU je "više preporuka za eventualni ultimatum" hrvatskim političkim elitama u odnosu na druge, "a manje savjet koji vodi kompromisu s drugima".

"Zato ovakvi dokumenti nijesu put ka dijalogu među našim državama, društvima i nacijama, a koji treba da se zasniva na evropskim vridnostima kojima težimo", piše u saopštenju CANU.

CANU izražava nadu da će pregovori Crne Gore s EU biti nastavljeni "bez blokiranja" i da će se "otvorena pitanja rješavati uz uvažavanje međusobnih interesa".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније