Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

07. 07. 2022. 12:51 >> 12:47

ŠĆEPANOVIĆ - OZAN

Istraživanje i inovacije ključni element za jačanje konkurentnosti

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore, Biljana Šćepanović održala je sastanak sa ambasadorkom Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan, na kojem je ocijenjeno da postoji dobra saradnja između dvije zemlje, koje njeguju prijateljske veze utemeljene na zajedničkoj istoriji.

Kako je saopeno iz Ministarstva, one se su saglasile da istraživanje i inovacije predstavljaju ključne elemente za jačanje konkurentnosti u svim djelatnostima, te istakle da je od izuzetne važnosti i edukacija mladih ljudi, naročito kada su u pitanju nove tehnologije.

"Postoji velika mogućnost saradnje sa Republikom Turskom kada su u pitanju oblasti iz nadležnosti našeg Ministarstva", kazala je Šćepanović predočivši brojne aktivnosti novoformiranog Ministarstva u oblastima nauke i inovacija.

Ministarka je ukazala na važnost saradnje u okviru Horizont Evropa programa, ističući da Crna Gora i Turska imaju isti status u ovom programu – status pridruženih zemalja sa pristupom svim akcijama Programa kao i zemlje članice.

"Veliko i bogato iskustvo Turske u djelovanju naučno-tehnoloških parkova, kojih Vaša zemlja ima čak 47, takođe može biti od izuzetnog značaja za Crnu Goru budući da naš prvi naučno-tehnološki park (NTP Crne Gore) tek dobija svoju kuću u okviru kampusa našeg državnog Univerziteta, a za koji vjerujemo da će biti centar okupljanja naučnih i tehnoloških kompanija velikog potencijala", poručila je ministarka.

Ambasadorka Turske, kako se navodi, je iskazala spremnost za intezivnijom saradnjom, naglašavajući brojne sličnosti, naročito, u politikama inovacija Crne Gore i Turske. Ozan je kazala da je cilj Republike Turske da postane jedna od najnaprednijih zemalja u oblasti istraživanja, razvoja i inovacija.

"Ovom prilikom, ambasadorka je uputila poziv ministarki za učešće na petom TEKNOFESTU - turskom festivalu vazduhoplovstva i tehnologije koji se organizuje uz partnerstvo brojnih organizacija koje igraju ključnu ulogu u razvoju nacionalne tehnologije u Turskoj - koji se održava od 30. avgusta do 4. septembra u Istanbulu", navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, saradnja između Crne Gore i Turske u oblastima nauke i tehnološkog razvoja datira još od 2013. godine. Na sastanku je predočeno i razmatranje realizacije Sporazuma sa Savjetom za naučna i tehnološka istraživanja Turske (TUBITAK), imajući u vidu upravo brojne specijalizovane istraživačke institucije koje djeluju u okviru ovog Savjeta, a koji je inicirala naša zemlja krajem 2018. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније