Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ I. P. ]

27. 07. 2022. 16:11 >> 16:08

SAVJET ZA GRAĐANSKU KONTROLU

Razmatraju 15 pritužbi na postupanje policije u Nikšiću

Savjet za građansku kontrolu rada policije razmatra ukupno 15 pritužbi na postupanje policije u Nikšiću prilikom proslave državnog praznika 13. jula.


Iz Savjeta su saopštili da su im se pritužbom obratili Z.S, S.P, J.M, J.P, S.Š, G.P, V.Đ, B.P, Ž.K. i Ranka Božović, svi iz Nikšića, M.R. Iz Kolašina i M.S, A.B. i S.L. iz Podgorice.

“Tim pritužbama, u svojstvu obrađivačice i izvjestiteljke, Savjet je zadužio Milenu Popović Samardžić, članicu Savjeta”, navodi se u saopštenju.

Iz Savjeta su kazali da je pritužbu podnijela nevladina organizacija (NVO) Forum slobodnih građana Luča, koja je bila organizator proslave državnog praznika 13. jula u Nikšiću.

“Detaljno je predstavljena hronologija komunikacije sa Upravom policije”, kaže se u saopštenju.

Iz Savjeta su rekli da je u pritužbi NVO Forum slobodnih građana Luča navedeno da su ekstremisti u Nikšiću pokazali agresiju i netoleranciju.

U pritužbi se navodi da Uprava policije nije trebalo da dozvoli nijednu prijetnju slobodi izražavanja i prava na slobodu okupljanja, koji predstavljaju osnov svakog demokratskog društva.

“Savjet je pritužbom, u svojstvu obrađivača i izvjestioca, zadužio svog člana Dražena Cerovića, redovnog univerzitetskog profesora”, kaže se u saopštenju.

Iz Savjeta su rekli da su pritužbu dostavili na izjašnjenje direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu.

Brđaninu su, kako su kazali, dostavili i listu pitanja, zahtijevajući jasne odgovore.

Iz Savjeta su pitali Brđanina da li je, i zašto ako jeste, u komunikaciji sa podnosiocioma prijava javnog okupljanja Uprava policija – Centar bezbjednosti (CB) Nikšić preferirala i davala prednost Opštini Nikšić.

Oni su upitali i zašto je opština Nikšić uopšte razmišljala i javno govorila o koncertu na glavnom gradskom trgu, na lokaciji, u danu i u vremenu kada je već od NVO na istom mjestu i u istom danu uredno prijavljen skup.

Na listi dostavljenih pitanja je i kako Uprava policija tumači, i smatra li to odgovornošću CB Nikšić, što se Opština Nikšić javno oglasila i dala informaciju o otkazivanju koncerta na lokaciji koja je već bila zauzeta i pokrivena prethodnom urednom prijavom NVO Luča.

Iz Savjeta su pitali da li su odgovorni u CB Nikšić informaciju o uredno prijavljenom javnom okupljanju od NVO Luča blagovremeno saopštili Opštini Nikšić i ako jesu zašto nijesu javno reagovali “na javno saopštene netačne navode predsjednika Opštine Nikšić o navodnom (samo)otkazivanju koncerta zbog navodnih prijetnji”.

Oni su upitali zašto se CB Nikšić i Uprava policije nijesu nikada oglasili povodom indirektnih navoda o prijetnjama uglednom estradnom umjetniku Sergeju Ćetkoviću.

Savjet interesuje da li je Ćetković na bilo koji način, direktno ili preko punomoćnika, Upravi policije prijavio prijetnje, ugrožavanje sigurnosti, uvrede, i ako jeste - šta je Uprava policije preduzela s tim u vezi.

Oni su od Brđanina zatražili da odgovori da li su službenici CB Nikšić kreirali adekvatan plan obezbjeđenja proslave praznika kao javnog skupa i dosljedno postupali po njemu.

Iz Savjeta su pitali Brđanina da li smatra da je u odnosu na to bilo nedostatnosti i propusta.

Savjet interesuje i da li su službenici CB Nikšić preventivno i operativno djelovali kako bi prevenirali moguće opstrukcije uredno prijavnog okupljanja, a kako su najavljivali pripadnici ekstremističkih grupa.

“Da li su službenici CB Nikšić preduzeli dovoljne mjere da ekstremisti ne prekinu proslavu”, pitali su iz Savjeta.

Oni su kazali da im je posebno važna informacija da li je Uprava policija svim učesnicima javnog okupljanja omogućila da se mirno i bezbjedno raziđu.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije pitali su kako je moglo da se dogodi da kontra-demonstanti dođu na istu lokaciju i ostvare neposredan kontakt sa onima koji su proslavljali praznik.

Oni su upitali da li su kroz formiranu Komisiju za procjenu primjene sredstava prinude uočeni određeni profesionalni propusti i koji.

“Da li se zbog ukupnih okolnosti i posljedica planira smjena starješinskog kadra u CB Nikšić, primarno načelnika CB”, pitali su iz Savjeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније