Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

28. 07. 2022. 12:32 >> 12:33
1

SRPSKO NACIONALNO VIJEĆE

"MKI smatra da je Pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji nadređen Ustavu"

Na inicijativu Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore da se ispita da li je došlo do diskriminacije u slučaju obilježavanja toponima na dionici auto-puta Smokovac – Mateševo, koji nijesu i na ćiriličnom pismu, odgovorilo je Ministarstvo kapitalnih investicija, koje je istaklo da su u tom dijelu ispoštovali Pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji. U Srpskom nacionalnom savjetu ističu da se iz takvog odgovora može zaključiti da je Pravilnik nadređen Ustavu Crne Gore.

Kako navode u saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta, inicijativa je upućena Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, ali je naišla na reagovanje državnih institucija Crne Gore, najprije Ministarstva kapitalnih investicija.

Kako su naveli u tom ministarstvu, Pravilnikom je definisano da se nazivi na saobraćajnim znacima ispisuju latiničnim pismom, a ako se radi o međunarodnom putu, onda i na engleskom.

"Iz Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore nas obavještava da se u skladu sa Članom 13 Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji, ruši Ustav Crne Gore kojim se u Članu 13 precizno i imperativno navodi 'ćirilično i latinično pismo su ravnopravni'. Nije jasno zašto ovu neviđenu zloupotrebu Ustava Crne Gore prije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda pojašnjava Ministarstvo kapitalnih investicija, kad će oni tek nakon mišljena Zaštitnika u pravosudnom postupku dokazivati da je Pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji nadređen Ustavu Crne Gore", navode u saopštenju.

Dodaju da, ovaj primjer drastičnog nepoštovanja Ustava Crne Gore pokazuje da nije potreban više ni jedan dokaz da bi se shvatilo u kakvom ambijentu u Crnoj Gori živi srpski narod i kako mu se zloupotrebama Ustava i Zakona ruši jezički i nacionalni identitet.

"Srpski nacionalni savjet sačekaće zvanično mišljenje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda kako bi u pravosudnom postupku odbranili ono što im još uvijek pruža Ustav Crne Gore u zaštiti sopstvenog identiteta", poručili su u saopštenju.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније