Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Tanjug ]

03. 08. 2022. 16:53   >>  04. 08. 2022. 06:55 11

JOKOVIĆ OCIJENIO

Potpisivanje Temeljnog ugovora istorijski događaj

Potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) definitivno je istorijski događaj i najveći događaj u ovoj godini, ocijenio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Vladimir Joković navodeći da ne razumije zašto bi bilo ko bio ogorčen što je potpisan ugovor sa vjerskom zajednicom koja u Crnoj Gori ima najveći broj vjernika.

Joković za Tanjug kaže da danas samo mogu biti nezadovoljni oni koji nisu želeli da sve tradicionalne vjerske zajednice imaju isti status primjećujući da je danas izjednačen status sve tri tradicionalne vjerske zajednice u Crnoj Gori što je, kako dodaje, ispravljanje nepravde jer da je bilo pravde, kako kaže, prvo sa SPC bi bio potpisan jer više od 50 odsto vjernika ide baš u tu crkvu.

"Ne razumijem zašto bi bilo ogorčenih kada se potpisuje Temeljni ugorvor sa crkvom koja ima najviše vjernika u Crnoj Gori, a prije toga je potpisan i sa Katoličkom crkvom u Crnoj Gori i Islamskom vjerskom zajednicom", kazao je Joković.

Dodaje da je danas iskazano poštovanje između SPC i države i uređeni odnosi između crkve i države.

"Vjerujem da je ovo istorijski datum za Crnu Goru jer je prvi put da se potpisuje jedan ovakav ugovor i vjerujem da svi dobronamjerni ljudi će ovo pozdraviti. Ovo je definitivno najveći događaj u ovoj godini", ističe.

Komentarišući danas održanu sjednicu vlade Crne Gore, Joković kaže da je bila ranije zakazana, da se na njjoj jeste raspravljalo o Temeljnom ugovoru, ali da to nije bila tačka dnevnog reda.

Podsjeća da je odluka o potpisivanju donijeta prije mjesec dana i dodaje da je danas samo sprovedeno dogovoreno.

Na pitanje da prokomentariše polemiku između premijera Dritana Abazovića i ministra inostranih poslova Ranka Krivokapića, Joković kaže da su neki željeli da se to nikada ne potpiše i da imaju uvek neko otvoreno pitanje koji će onemogućiti da se određeni politički procesi u Crnoj Gori nikada ne završe, a sve da bi na taj način čuvali svoje biračko tijelo.

"Meni je žao što je ministar inostranih poslova Krivokapić tako reagovao, ali to je njegovo pravo", kaže Joković i ukazuje na to da je SNP i ušao u Vladu radi potpisivanja Temeljnog ugovora.

U tom smislu upitao je ko bi izglasao ovaj ugovor da nije bilo šest ministara iz SNP-a.

"Mi smo ostvarili svoj politički cilj, nekima se ne sviđa, ali i odluke koje su donijete u prethodnom periodu nisu se sviđale ni SNP-u. Ne može neka politička opcija da ostvari sve svoje ciljeve, a da druga politička opcija ne ostvari svoje ciljeve i da na osnovu toga gradimo povjerenje u Crnoj Gori", kazao je.

Ističe da je podjela oko Temeljnog ugovora i statusa SPC u Crnoj Gori završena za sva vremena iako neki najavljuju da će sledeća vlada poništiti taj Ugovor i iako neki smatraju da je nanijeta šteta nacionalnim interesima Crne Gore.

"Ovaj današnji čin je za istoriju Crne Gore i za ispit svim političkim subjektima u Crnoj Goru koji su za potpisivanje Temeljnog ugovora i za punopravni status, odnosno da se izjednači status SPC u Crnoj Gori sa ostalim tradicionalnim vjerskim zajednicama", navodi.

Na pitanje da li sud može suspendovati Temeljni ugovor, Joković kaže da ne može i da postoji jedino mogućnost da Ustavni sud preispita da li je u skladu sa Ustavom i zakonom.

"Temeljni ugovor sa SPC je gotovo identičan ugovorima koji su potpisani sa Islamskom verskom zajednicom i sa Katoličkom crkvom. Dakle, ili su svi neustavni ili su svi ustavni. Najveći pravni eksperti u Crnoj Gori su dali svoje mišljenje da je ovaj Ugovor u potpunosti u skladu sa Ustavom tako da mislim da je ova priča završena za vjek i vjekova", ističe.

Na pitanje zašto je potpisivanje obavljeno u tajnosti, Joković kaže da nije bila "baš prevelika" tajnost, ali da su željeli da izbjejgnu eventualne sukobe i neželjene scene kakve su mogle da se vide prilikom ustoličenja vladike Joanikija za mitropolita crnogorskog na Cetinju.

"Bilo je vrlo elegantno bez ikakvih incidenata na zadovoljstvo svih i na zadovoljstvo patrijarha Porfirija i mitropolita crnogorskog Joanikija i na zadovoljstvo nas koji smo tamo prisustvovali iz Vlade. Nije došlo do incidenta, svi znaju da je potpisano i taj način je nešto što bi u Crnoj Gori trebalo i u budućnosti da praktikujemo, da se ne dijelimo, da nemamo sukobe kao što je bilo na Cetinju kada su neki htjeli da prekinu 400 godina dugu tradiciju ustoličavanja mitropolita u Cetinjskom manastiru", kaže Joković.

Navodeći da je DPS rekla da će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja ovoj vladi, Joković kaže da nemaju dovoljno poslanika u parlamentu da to sprovedu bez nečije podrške.

U tom smislu kaže da će za petnaestak dana u Crnoj Gori pasti sve maske i da će se znati ko je za Temeljni ugovor, a ko protiv, jer je DPS već najavio da će sledeća vlada poništiti Ugovor.

Na pitanje da li će pasti Vlada, Joković kaže da je cilj SNP bio da uđu u Vladu kojoj je ograničen rok sa osnovnim razlogom da se potpiše Temeljni ugovor.

"Da li će pasti, vidjećemo. Svakako i ako bude trajala, neće dugo trajati, svakako će izbori riješiti sve, ali će se definitivno pokazati ko se nalazi na političkoj sceni, ko je iskreni vjernik, ko podržava ovaj istorijski status SPC u Crnoj Gori", naveo je i dodao da su svoj politički cilj ostvarili, a da će se na izborima pokazati da li su radili dobro ili loše.

Kaže i da potpisivanje Temeljnog ugovora ne utiče negativno na eurointegracije Crne Gore i navodi da su svi znali da SNP ulazi u vladu zbog potpisivanja.

"Nikako ne može negativno uticati na evropski put. Svi su znali da će biti potpisan i niko nije rekao da ne treba potpisati, već da je potrebno da se riješi to pitanje", kazao je Joković.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније