Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 08. 2022. 17:01 >> 16:59
1

PISALI LALOŠEVIĆU

Omladinski servis: Neka nam u oči kaže da nas je prevario

Grupa administratora omladinskih servisa u Crnoj Gori obratila se Ministarstvu sporta i mladih sa molbom da produži ugovore lokalnim omladinskim administratorima i da ne dozvoli ponovno zatvaranje omladinskih servisa.

"Grupa administratora omladinskih servisa u Crnoj Gori poziva Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori, Delegaciju OEBS-a u Crnoj Gori, Delegaciju UNDP-a u Crnoj Gori i Delegaciju UN-a u Crnoj Gori, kao i sve relevantne domaće institucije i međunarodne partnere da se uključe u problematiku rješavanja statusa njihovih radnih odnosa, ali i uopšteno u problematiku rješavanja pravnog statusa omladinskih servisa, koji nemaju svojstvo ni pravnog lica ni organa državne uprave, a kao takvi ni finansiranje", navodi se u saopštenju.

Oni ističu da na sjeveru nisu imali ni grijanja zimi, niti hlađenje ljeti.

"Uprkos svim preprekama, kako od tehničkih problema u vidu toga da pojedini servisi, pogotovo oni u manje razvijenim opštinama sa akcentom na servise na sjeveru uopšte nisu imali ni grijanje zimi, ni hlađenje ljeti, ni adekvatne sadržaje za mlade, omladinski administratori su uspjeli da okupe mlade u svim servisima i održavaju aktivnosti za mlade", kaže se u saopštenju.

Kažu da su od desembra 2021. godine da su njihovi ugovori o povremenim i privremenim poslovim zaključivani protivno svim propisima o radu.

"Osim toga, omladinskim administratorima, koji su od decembra 2021. dva puta zaključivali ugovore o povremenim i privremenim poslovima za obavljanje onih aktivnosti koje su zakonom definisane kao redovne niko nije želio da saopšti koliko će trajati njihov radni odnos i kakav je uopšte njihov radni status, već su bilo angažovani po osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima koji je produžavan na svaka 4 mjeseca, koji su zaključivani protivno svim propisima o radu, s obzirom na to da se većina administratora nije nalazila na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, što je preduslov za zaključivanje ovakve vrste ugovora", kaže se u saopštenju.

Tvrde da Ministarstvo sporta i mladih nije obezbijedilo mjere zaštite i zdravlja na radu.

"Sve ovo govori u prilog tome da Ministarstvo sporta i mladih kao poslodavac nije obezbijedilo mjere zaštite i zdravlja na radu sprječavanjem, uklanjanjem i kontrolom rizika na radu, pa se tako ni u jednom omladinskom servisu ne može naći elaborat zaštite na radu koji je plaćen u sklopu renovinaranja omladinskih servisa za svaki servis pojedinačno niti bilo koji dokument koji potvrđuje da su elektroinstalacije ispravne, a voda u omladinskim servisima ispravna za upotrebu. O neodgovornosti države u vođenju posebno govori činjenica da je u tri omladinska servisa isključivana struja zbog neplaćenog duga, dok je problem sa internetom zbog neredovnog plaćanja redovan problem gotovo svih omladinskih servisa", kaže se u saopštenju.

Navode da mjesecima unazad traže sastanak sa ministrom ili nekim od državnih sekretara, ali da nova državna sekretarka za omladinsku politiku Amine Cikotić se omladinskim administratorima nijednom nije formalno obratila otkad je stupila na funkciju niti se, kao ni ministar, udostojila da odgovori na bilo koji upućeni mejl.

Pozvali su ministra Vasilija Laloševića zašto ih, kako ističu, lažu i zavlače.

"Osim što omladinskim administratorima neće biti produženi ugovori, Ministarstvo sporta i mladih nije obavilo svoju zakonsku obavezu da administratore prijavi na obavezno socijalno osiguranje i da im u radne knjižice upiše ostvareni radni staž, niti su im uplaćeni porezi za obavezno socijalno osiguranje. Zbog svega navedenog, omladinski administratori pozivaju ministra Vasilija Laloševića i državnu sekretarku Aminu Cikotić da skupe hrabrosti i da im u oči kažu da su ih mjesecima lagali i zavlačili, umjesto kukavičkog čina slanja obavještenja koje niko nije imao smjelosti da potpiše imenom i prezimenom", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније