Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Vanja Rakonjac [ TVCG ]

08. 08. 2022. 06:53 >> 17:51

BIJELO POLJE

Šesnaest mališana dom našlo u hraniteljskim porodicama

Šesnaest mališana sa područja bjelopoljske opštine svoj dom našlo je u hraniteljskim porodicama. Savjete, upute i podršku ljudi koji brinu o toj djeci dobijaju u Centru za socijalni rad. Da bi se hraniteljstvo u Crnoj Gori razvijalo potrebno je unaprijediti kvalitet rada. Preporuka UNICEF-a je da naša država osnuje Centar za hraniteljstvo koji bi preuzeo niz aktivnosti na kojima sada rade centri za socijalni rad.

Nakon poslova u vrtu i kući, brige o djeci i unucima, Svetlana Božović iz Zatona veoma često dolazi u Centar za socijalni rad. Tu putanju prelazi već šest godina. Toliko je prošlo od trenutka kada je donijela važnu životnu odluku – da nakon prerane smrti svoje sestre preuzme brigu o njenim maloljetnim djevojčicama.

"Uz moje troje djece ja sam poželjela i njih dvije da uzmem, jer to su praktičnop moja djeca. Jeste da ih ja nisam rodila ali to je dijete koje voliš. Koligo god vi da volite tu djecu, na neki način osjećate višu odgovornost nego prema svojoj djeci", rekla je Božović.

U namjeri da svojim sestričinama obezbijedi dom i sigurnost, Svetlanu je podržao suprug Radoman. Zadatak pred kojim su se našli bio je težak.

"Teško je psihički. Treba da mu pružiš svu ljubav. I ono što možeš i ono što ne možeš. To je dijete koje traži ljubav. To je dijete koje gleda u tebe kao u Boga", kazala je Božović. 

Da bi hraniteljska porodica funkcionisala kao i svaka druga, Božović je na jednoj adresi dobijala podršku, savjete, upute. Jer, neočekivana promjena u životu to traži. Bjelopoljski Centar za socijalni rad nesebično pomogao.

"Uvijek su bile tu za mene, za moju djecu, uvijek. Čak i kad je trebalo da pitam kako će, savjet šta će dalje, kud ih vodi put, one su bile tu", kazala je Božović. 

"Voditelji slučaja su dostupni u svakom momentu hraniteljskim porodicama. I negdje svako, u okviru svojih uloga, mi u Centru i hraniteljske porodice u okviru svojih uloga doprinosimo da unaprijedimo kvalitet života i da hraniteljska porodica uz našu podršku pruža optimalčne uslove za rast i razvoj djeteta i da dijete odrasta u sigurnom, stabilnom i podsticajnom okruženju u hraniteljskoj porodici", kazala je direktorica Centra za socijalni rad Vesna Minić.

Na teritoriji bjelopoljske opštine je 31 dijete bez roditeljskog staranja. Među njima su i mališani čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama. Šesnaest je smješteno u deset hraniteljskih porodica, dok je 15. u ustanovama socijalne i dječije zaštite. Upravo su to razlozi zbog kojih država razvija porodično srodničko i nesrodničko hraniteljstvo. Intenzivniju podršku unaprijedilo bi osnivanje Centra za hraniteljstvo.

"Smatram da bi bilo jako važno da ima jedna ustanova koja bi se bavila usko specijalizovanim poslom odnosno procjenom podobnosti hraniteljskih porodica, odnosno pružaoca usluga porodičnog smještaja – hraniteljstva. Na taj način bi doprinosili unapređenju kvaliteta rada", dodala je Minić.

Osnivaje Centra za hraniteljstvo preporuka je i UNICEF-a a Vlada i resorno ministarstvo na tome već rade. U međuvremenu, ne samo da UNICEF već i hranitelji poput Svetlane poručuju da svako ko ima ljubavi i želje da nekom djetetu obezbijedi porodičnu toplinu treba da bude dio humane priče. Jer, 76 mališana trenutno je u domu „Mladost“ u Bijeloj i priželjkuje srećnu priču o djetinjstvu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније