Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.G.

23. 08. 2022. 22:19 >> 22:25

PRIMOPREDAJA DONACIJE

Ambasadorka Velike Britanije u prvoj zvaničnoj posjeti Opštini Kolašin

Amabasadorka Velike Britanije Karen Medoks boravila je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Opštini Kolašin, tokom koje je prisustvovala svečanoj primorpedaji donacije koju je Vatrogasni savez Crne Gore, u saradnji sa “Operacijom Florian”, obezbijedio za kolašinske vatrogasce, navodi se u saopštenju Opštine Kolašin.

Ambasadorka Medoks, prethodno se sastala sa predsjednicom Opštine Martom Šćepanović i tom prilikom zahvalila na gostoprimstvu, ističući da joj je to prva zvanična posjeta Opštini Kolašin, te da joj je zadovoljstvo što je centralni događaj dodjela donirane opreme za Službe zaštite i spašavanja upravo u Kolašinu.

Riječ je o vrijednoj opremi koja, kako je na svečanosti poručila predsjednica Šćepanović “ide u prave, ruke naših najhrabrijih sugrađana koji su uvijek na prvoj liniji vatre da pomognu u svim situacijama”.

"Sigurna sam da će donacija osnažiti kapacitete kolašinske Službe zaštite, u pravcu njene modernizacije i pružanja efikasnijeg odgovora na rizike i izazove koje sa sobom nose vanredne situacije”, kazala je Šćepanović.

Svečanosti su prisustvovali i Predsjednik Saveza vatrogasaca – spasilaca Crne Gore Goran Janković, uz podršku komandira Službe zaštite i spašavanja kao i predsjednika Strukovnog sindikata vatrogasaca Crne Gore i delegacija Inženjerske Komore Crne Gore na čelu sa predsjednikom Nikolom Lukovićem.

Donacija između ostalog obuhvata odijela za prilaz vatri, alpinističku i opremu za spasilačke timove na brzim vodama, uniforme za šumske požare, hemijska odijela i termovizijku kameru za pretragu lica u zatvorenim prostorijama.

Opština Kolašin uvrštena je u projekat “Florian za sjever” nakon što je Savez vatrogasaca – spasilaca Crne Gore potpisao Sporazum sa operacijom koja slovi za jednu od najvećih svjetskih dobrovoljnih organizacija u oblasti vatrogatsva- Udruženjem vatrogasnih brigada Velike Britanije.

Tokom zvaničnog sastanka u kabinetu predsjednice Opštine, Šćepanović je u otvorenom razgovoru sa britanskom ambasadorkom, istakla je da je otvaranjem auto-puta “Princeza Ksenija” Kolašin drugi grad i da lokalna uprava užurbano radi na rješavanju infrastrukturnih problema koji se odnose na parking, komunalnu infrastrukturu, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i vodosnabdijevanje.

Govoreći o aktuelnim projektima, Šćepanović je tokom radnog sastanka u kabinetu predsjednice Opštine, upoznala ambasadorku i sa problemom planske dokumentacije, s obzirom na to da Planove tog tipa donosi izvršna vlast na državnom nivou.

“To pitanje je od velikog značaja za naš grad s obzirom na to da se susrijećemo sa ubrzanim razvojem i prilivom investicija”, naglasila je Šćepanović.

Predsjednica je u razgovoru navela da je imala izuzetnu saradnju sa Ministarstvom turizma i Ministarstvom uređenja prostora gdje je na održanim sastancima bila dogovorena dinamika u vezi sa izradom Prostornog plana.

Takođe je istakla da je Opština Kolašin finansijski stabilna, ali da svakako ima prostora za povećanje vlastitih prihoda, te da je na opštinske finansije uticao i program “Evropa sad” kojim su smanjeni prihodi Opštine, ali i pripadajuća sredstva iz Egalizacionog fonda.

Predsjednica je navela da je u Fondu ekonomskog državljanstva raspoloživo 15 miliona eura, od kojih se 14 miliona eura odnosi na investicije u Kolašinu.

“Neophodno je da Vlada donese Odluku o raspodjeli tih sredstava kako bi mogli da planiramo projekte iz kapitalnog budžeta koje ćemo realizovati”, zaključila je predsjednica Opštine Kolašin.

Radnu posjetu Opštini Kolašin, ambasadorka Medoks završila je obilaskom Ski centra 1600 i šetnjom oko Biogradskog jezera.

Svoje impresije o “ambicioznim planovima za razvoj kapaciteta crnogorskih skijališta i destinacije za planinarenje s predivnim pogledima” podijelila je putem društvene mreže Tviter.

Ambasadorka je zahvalila predsjednici Ščepanović na vremenu koje je izdvojila za njenu zvaničnu posjetu, tokom koje su kako je napisala, razgovarali “o specifičnim potencijalima i izazovima u Kolašinu i uticaju nacionalnih politika na nivou opštine”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније