Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

02. 09. 2022. 08:02 >> 14:24

OBRADOVIĆ

Nestašica ljekova zbog dugova, rješenje nakon rebalansa budžeta

Problem nestašice ljekova u zdravstvenim ustanovama nastao je zbog dugova i Ministarstvo zdravlja ga je u kratkom roku riješilo, međutim, dugoročno rješenje građani mogu očekivati nakon rebalansa budžeta, kazao je Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Obradović. On je u Jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro” kazao da je finansiranje zdravstvenog sistema najveći problem sa kojim se taj vladin resor suočava.

“Mnogi problemi su vezani za finansiranje zdravstvenog sistema. Ministar finansija Aleksandar Damjanović  je počeo sa rješavanjem tog problema kroz rebalans. Moramo vidjeti kako ćemo finansirati zdravstveni sistem, jer tu vidimo najveću boljku sistema”, kazao je on.

U prethodniom periodu nedostajalo je ljekova za onkološke pacijente i zavisnike od psihoaktivnih supstanci.

“Ministarstvo zdravlja je po dobijanju informacije da u našim bolnicama nema dovoljno ljekova upotrijebilo sve svoje mehanizme i preko Montefarma i Fonda za zdravstvo uspjelo je da u vrlo kratkom periodu snabdije sve naše ustavove koje su bile deficitarne u tom trenutku”, kazao je Obradović.

Objašnjava da su problematični bili dugovi nastali u prethodnom periodu.

“Dugovi opterećuju FZO i Montefarm, a onda imamo realne zahtjeve dobavljača da im se izmire dugovi kako bi isporučili ljekove. Ministar finansija nas je uvjerio da će rebalansom budžeta biti opredijeljena dodatna sredstva za zdravstvo i na taj način smatram da ćemo do kraja godine imati potpuno mirnu situaciju. Građani treba da sačekaju rebalans budžeta, nakon čega će biti snabdjevene sve ustanove”, kazao je on.

Obradović objašnjava da je jako problematičan način finansiranja Fonda za zdravstveno osiguranje.

“Znate da je od ove godine doprinos za finansiranje direktno ukinut i onda Vlada od sopstvenih sreedstava finansira čitav Fond. Tu ima izvjesnih problema zbog punjenja budžeta, ali na Ministarstvu finansija je da finansira potrebe zdravstvenog sistema”, kazao je on.

Obradović je rekao da rokovi za prijavljivanje ljekara za dopunski rad u državnim bolnicama još u toku i da se još ne zna kako će se to realizovati.

Kada je riječ o bolnici Meljine, istakao je da ljekari u toj privatnoj zdravstvenoj ustanovi imaju plate koje nijesu usklađene sa platama njihovih kolega u državnom sektoru.

“Mi radimo sve što je u našoj moći da pokušamo da minimalizujemo i rijeimo njihove probleme u skladu sa zakonom”, istakao je državni sekretar.

Dodao je da to nije samo na Ministarstvi zdravlja nego na cjelokupnom sistemu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније