Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Marko Terzić, TVCG ]

17. 09. 2022. 07:12 >> 07:09
3

POLICIJA SAOPŠTILA

Ove godine najviše stradalih na dionici Podgorica-Cetinje-Budva

U saobraćajnim nesrećama od početka godine stradalo je 48 ljudi. Dok struka apeluje na pojačane kontrole u saobraćaju, iz policije kažu da rade sve što mogu.

Sredina je septembra, a već sada možemo reći da je ove godine u saobraćaju poginulo više osoba nego nekih prethodnih godina.

"Ove godine smo imali ukupno 48 smrtno stradalih dok je prošle godine taj broj iznosio 34. Dakle, imamo povećanje za nekih 41 procenat ukupno stradalih lica", kazao je Ilija Janjušević iz Uprava policije.

Zbog svega, nameće se pitanje da li je policija dovoljno prisutna na našim putevima.

"Broj kontrola mora da bude veći. To nam pokazuje stanje kod nas, jer je takva svijest vozača i svih učesnika u saobraćaju kod nas. To  može svakodnevno da se vidi i to je po meni jedini vid u ovom trenutku dok drugim metodama ne uspijemo razviti svijest našeg učešća u saobraćaju", kazao je vještak saobraćajne struke Milanko Damjanović.

"Mi bismo više voljeli da budemo prisutni na putnim pravcima ali jednostavno, službenici Saobraćajne policije pored kontrole i regulisanja saobraćaja imaju i niz drugih aktivnosti, od obezbjeđenja javnih okupljanja, sportskih, muzičkih i drugih manifestacija ali svakako smo prisutni u mjeri u kojoj nam to dozvoljavaju i ostali poslovi", dodao je Janjušević.

A kako policija ne pokriva svaki korak, možda bi to mogle nadzorne kamere. Sve što treba je, kaže Damjanović, slijediti primjer najrazvijenijih.

"Posebno kada je u pitanju Velika Britanija ili Holandija u smislu upotrebe kamera za detekciju prekoračenja brzine. Čak i prije 2.000. godine oni su imali reda veličine po više hiljada kamera na svojim kolovozima. To je jedan vid koji treba da kopiramo, prosto, ništa drugo da ne implementiramo samo njihov način primjene", kazao je Damjanović.

Lokacija za takve uređaje ne fali. Mada se čini da su prioritetne na magistralnim putevima.

"Ove godine smo imali najviše smrtno stradalih lica na dionici Podgorica - Cetinje - Budva, dakle to nam je putni pravac koji je bio ove godine najkritičniji, doduše to je i saobraćajnica koja je bila najfrekventina", kazao je Janjušević.

Osim što zabrinjava broj stradalih ne prestaje da iznenađuje ponašanje vozača. Policija je za 8 mjeseci izdala više od 76.000 prekršajnih naloga i podnijela više od 20.000 prekršajnih prijava. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola, sankcionisano je 7.700 vozača.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније