Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 09. 2022. 15:39 >> 16:12

OPŠTINI RUKE VEZANE

Na Žabljaku zabrinuti zbog divlje gradnje

Divlja gradnja u Žabljaku cvjeta, a građani i lokalna uprava su zabrinuti. I pored tog problema, koji je usko povezan sa lošim vodosnabdijevanjem i restrikcijama stanovnike ovog poddurmitorskog grada brine i loša demografska struktura i povremeno ordiniranje pedijatra u lokalnom Domu zdravlja.

Nekada najmnogoljudnija opština poddurmitorskog kraja, danas dijeli sudbinu sjevera Crne Gore. U Žabljaku se iz godine u godinu smanjuje broj žitelja, a procjena je da na narednom popisu neće imati ni 3.000 stanovnika.

"Posebno nepovoljnu strukturu stanovništva imamo u smislu da u Žabljaku preovladavaju staračka domaćinstva, da je u Žabljaku trenutno 700 i kusur korisnika penzija, a da je upošljenih radnika u stalnom radnom odnosu oko 600", kaže Žabljačanin Božidar Kasalica.

Bez pomoći države i strategije koja bi smanjila raseljavanje, stanovnici i lokalna uprava ne vide drugi način da se ovaj problem eliminiše. Pored loše demografije, stanovnike Žabljaka, pogotovo one najmlađe, zabrinjava i primarna zdravstvena zaštita.

"U Domu zdravlja u Žabljaku ne ordinira ni jedan pedijatar. Taj dolazak pedijatara iz zdravstvenog Sistema iz Pljevalja je povremen", istoče Kasalica.

"Pitanje zdravstvene zaštite koje opet nije u ingerenciji lokalne samouprave već u ingerenciji države i Ministarstva zdravlja. Tu je situacija nekako loša i mislim da bi to trebalo staviti kao prioritet", poručuje Jelena Terzić Bojović iz Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj.

No, to nisu jedini problemi koji muče Žabljak. Građani svjedoče da divlja gradnja u okolini cvjeta.

"Dajemo dojam i stvara dojam kod građana i svih turističkih poslenika da mi nemamo dovoljnu i revnosnu građevinsku inspekciju", napominje Milenko Mile Stijepović, dugogodišnji turistički radnik na Žabljaku.

"Ovdje nemamo dovoljno efikasne državne institucije koje su spemne da stanu na kraj tom problemu", smatra Božidar Kasalica.

Iz lokalne uprave poručuju da su im ruke vezane u sprječavanju divlje gradnje.

"Trenutno je stanje malo haotično oko divlje gradnje. Međutim, lokalna samouprava nema građevinskog inspektora. Građevinski inspektori su u nadležnosti države, tako da možemo jako malo da uradimo po ovom pitanju", kaže Jelena Terzić Bojović.

Divlja gradnja, građani Žabljaka napominju, opterećuje i nešto lošije vodosnabdijevanje, pa postoji bojazan restrikcije budu češće.

Slobodan Doknić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније