Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

22. 09. 2022. 17:07 >> 17:17

ADROVIĆ - SANTANDER

"Nastavićemo saradnju kako bi stvorili bolje uslove za život djece"

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović imao prvi zvanični sastanak sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom. Adrović je na sastanku istakao da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja nastaviti saradnju sa UNICEF-om kako bi zajednički stvorili bolje uslove za život djece.

"Ministarstvo rada i socijalnog staranja će nastaviti saradnju sa UNICEF-om kako bi zajedničkim naporima stvorili bolje uslove za život djece u našoj državi. Ono što je trenutni fokus rada ministarstva jeste jačanje kadrovskih kapaciteta centara za socijalni rad kako bi voditelji slučaja mogli na što kvalitetniji način da se posvete radu na svakom pojedinačnom predmetu", kazao je Adrović.

Ministar je takođe naveo da je u toku izrada nove Strategije za deinstitucionalizaciju kojom bi predvidjeli načine za razvoj novih usluga.

"Prvenstveno ono što će biti u fokusu daljeg rada jeste osnivanje Centra za hraniteljstvo u kojem bi hranitelji prolazili obuke i tako bili osposobljeni za još profesionalnije pružanje ove usluge" poručio je Adrović.

On je dodao da je u planu izrada Analize zakonskog okvira o nasilju nad djecom kao i razvijanje programa jačanja savjetodavnih usluga za tretman i psihosocijalnu podršku djeci žrtvama nasilja.

Iako je Crna Gora u protekloj deceniji ostvarila napredak u smanjenju ukupnog broja djece u rezidencijalnim ustanovama, UNICEF poziva Ministarstvo da ubrza napore za podršku biološkim porodicama i spriječi odvajanje djece od njihovih porodica. UNICEF će podržati Ministarstvo rada i socijalnog staranja u izradi prve nacionalne strategije o deinstitucionalizaciji, navodi se u saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja.

"Svako dijete treba porodicu. UNICEF zato poziva na povećanje broja socijalnih radnika koji posjećuju porodice u kriznim situacijama kako bi im pomogli da prebrode teškoće i osiguraju da djeca ostanu sa svojim porodicama kad god je to moguće. Kada je u najboljem interesu djeteta da bude odvojeno od svoje biološke porodice, treba ga smjestiti u hraniteljsku porodicu, a ne u instituciju. Zbog toga je neophodno uspostavljanje hraniteljskih centara za promociju i podršku hraniteljskim porodicama, uz poboljšanje finansijskih uslova za hranitelje kako bi djeci omogućili pristojan životni standard“, kazao je Santander.

On se, takođe, osvrnuo na značaj Evropske garancije za djecu, instrumenta EU koji ima za cilj da osigura da sva djeca kojoj je to potrebno i koja se suočavaju s preprekama imaju pristup osnovnim uslugama u socijalnoj i dječjoj zaštiti, zdravstvu i obrazovanju, kao i rješavanje problema dječijeg siromaštva i socijalne isključenosti.

UNICEF i Vlada Crne Gore će zajednički razvijati i implementirati Evropsku garanciju za djecu na osnovu primjera najbolje prakse iz EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније