Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 09. 2022. 15:57 >> 16:31

U KOLAŠINU

Obilježeno 70 godina od proglašenja prvih Nacionalnih parkova u CG

Nacionalni parkovi Crne Gore ,Ministarstvo ekologije,prostornog planiranja i urbanizma te organizacija parkova Dinaridi danas su u Kolašinu na svečan način obilježili 70 godina od proglašenja prvih Nacionalnih parkova u Crnoj Gori.

"Prošlo je 70 godina od uspostavljanja prvih Nacionalnih parkova u Crnoj Gori ( Biogradska gora,Durmitor i Lovćen) i 70 godina iskustva u upravljanju koje je trpjelo značajne promjene i dovelo do određenih izazova koje imamo danas. U međuvremenu, zaštićeni prostor je dobio još više na značaju, te s tim u vezi,upravljanje njime mora biti efikasno jer nam druga opcija nije ponuđena", poručila je danas sa Konferencije posvećene sedmdesetogodišnjici Nacionalnih parkova Crne Gore ministarka ekologije,prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

U Crnoj Gori je trenutno zaštićeno oko 13% kopna i skoro 1% mora, a značajno širenje područja pod zaštitom tek nam predstoji.

"Evropska unija je kroz strategiju biodiverziteta do 2030 je postavila cilj da zaštiti 30 odsto  kopna i 30 odsto mora, od kojih 10 odsto kopna i 10 odsto mora moraju biti pod strogom zaštitom. Ovako visoko postavljeni procenti govore da su zaštićena područja glavni alati za zaštitu prirode, a stroža zaštita preduslov njenog dobrog očuvanja", podsjetila je ministarka.

Mreža zaštićenih područja posvećena je unapređenju prirodnih i kulturnih vrijednosti zaštićenih područja. Briga o navedenim vrijednostima kod nas traje sedam decenija,pa je današnja konferencija bila dobra prilika da se sagledaju njeni učinci.

"Danas je uočljiv trag svih tih ljudi i njihove istinske borbe za očuvanje prirode, a nažalost i onih drugih kojima su Nacionalni parkovi služili kao paravan za sticanje lične materijalne dobiti, ličnih interesa i ambicija",kazao je direktor JP za nacionalne parkove Crne Gore, Aleksandar Bulatović.

On je podsjetio da novo vrijeme i novi izazovi zahtijevaju temeljnu analizu i pronalaženje najboljih rješenja za naša zaštićena područja.

"Baš u ovoj jubilarnoj godini Nacionalni parkovi Crne Gore bilježe i ostvaruju odlične rezultate, što govori da jedan domaćinski pristup i briga o resursima Nacionalnih parkova može da promijeni mnogo toga na bolje. Ovakav pristup može biti putokaz u perspektivi za stvaranje kontinuirano dobrih odluka, koje su nekada teške sa aspekta socio-ekonomskih, industrijskih i društvenih pitanja. Međutim te odluke su veoma dobre za zaštićena područja i njihov prosperit i opstanak", naglasio je Bulatović.

Danas se nastavlja briga i zaštita,koja je prije 170 godina započeli romantičari, intelektualci, pjesnici,ljubitelji prirode, kada su sredinom devetnaestog vijeka shvatili da je neophodno zaštititi okolinu jer je industrijalizacija zauzimala sve više maha. Sve to vrijeme mijenjale su se ideje o načinima kako sačuvati prirodu.

Dvadesti vijek je pokazao da nije dovoljno to što smo u ranijem periodu donijeli zakone o zaštiti javnih površina, podsjetio je predsjednik parkova Dinarida Zoran Mrdak.

"Danas 2022. godine svi koji se bave zaštitom prirode su u situaciji koja traži odgovore na klimatske promjene,zaštita resursa koji su „napadnuti“ te zelena agenda za Zapadni Balkan koju je i Crna Gora prihvatila, gdje 30 odsto zaštićenih područja treba da budu dio zaštićena područja mreže Ntura 2000 i od toga da 10 odsto bude pod strogom zaštitom. To je obaveza više i nastojanje da nam parkovi ne budu mrtvo slovo na papiru već funkcionalne cjeline“, istakao je Mrdak.

Zakonom o Nacionalnim parkovima iz 1978. godine započelo je zlatno doba očuvanja prirode kada se identitet prirodnih vrijednosti štitio vodeći se računa kao prirodu primaći radnom čovjeku kroz turističku ponudu", kazao je dugogodišnji direktor NP Durmitor Milenko Stijepović.

Nakon svečanog dijela održan je sastanak upravljača zaštićenih područja u Crnoj Gori na temu „Zaštićena područja u Crnoj Gori - Izazovi i perspektive“.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније