Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б. [ PR centar ]

29. 09. 2022. 17:18 >> 17:14
1

ADžIĆ

"Postupamo odgovorno i preventivno po pitanju prirodnih i drugih katastrofa"

Crna Gora, u slučaju prirodnih i drugih katastrofa, mora odgovorno postupati i preventivno djelovati, poručio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na drugom konsolidacionom sastanku "Procjena sposobnosti upravljanja rizicima Crne Gore".

Sastanak je organizovao Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Petrovcu.

Adžić je rekao je da se Crna Gora kroz istoriju susrela sa primjerima prirodnih i drugih katastrofa u kojima su ostavljene trajne posljedice kako na primorje, tako i na gradove u centralnom dijelu i u području oko Skadarskog jezera.

"Upravo zbog toga moramo biti odgovorni i spremno dočekati sve okolnosti koje se dese i moramo preventivno djelovati. Zbog toga cijenimo podršku partnera i prenošenje znanja koje je od izuzetnog značaja", rekao je Adžić.

Iskazao je zadovoljstvo što će uskoro biti realizovana vježba, koja će, kako je naveo, Crnu Goru staviti na svjetsku mapu destinacija gdje se takve vježbe održavaju.

"Ova vježba će pokazati visok stepen profesionalnosti, uspješnosti i posvećenosti ovoj problematici. To govori da kao Ministarstvo vodimo računa o ovoj temi i pokušavamo da dočekamo sve nepredviđene okolnosti na adekvatan način", istakao je Adžić.

Predstavnica Evropske komisije (EK) Ivona Olhova, najavila je da će Crna Gora biti korisnica IPA III programa čija je vrijednost 12,8 miliona eura.

"Kad je u ovaj projekat u pitanju, aktivnosti se odvijaju shodno projektnoj dinamici. U prethodnom periodu smo primili od Direktorata aplikaciju za nastavak saradnje kroz izradu Strategije za smanjenje rizika od katastrofa za period 2024-2030. Jako smo zadovoljni dosadašnjim napretkom na ovom, kao i prethodnom projektu. Nadamo se da ćemo Crnoj Gori dati zeleno svijetlo i podršku u jačanju kapaciteta za novi projekat", kazala je Olhova.

Šef Kancelarije Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa, Oktavijan Bivol, ocijenio je da je do sad napravljen dobar napredak u razumijevanju rizika od katastrofa.

"Svi ovi elementi, uključujući Sendai okvir za smanjenje rizika od katastrofa, će biti dobro polazište za dalje napore kad su u pitanju prevencija i smanjenje rizika od katastrofa u državi", rekao je Bivol.

Koordinator projekta "Procjena sposobnosti upravljanja rizicima Crne Gore", Ljuban Tmušić, kazao je da je Direktorat za zaštitu i spašavanje pripremio i poslao EK novu projektnu ideju, navodeći da se nada da će polovinom oktobra ista biti odobrena.

"Ističem da se izrada Procjene sposobnosti upravljanja rizicima u Crnoj Gori realizuje planiranom dinamikom. Planirali smo ažuriranje Strategije za period 2024-2030. godina u saradnji sa EK. Biće prostora i obaveza da u našoj državi napravimo široki krug ljudi koji razumiju šta je smanjenje rizika od katastrofa kako bismo ovu strategiju uradili i u nju stavili sve aktivnosti koje će da iskreiraju kako će naše društvo i zajednica da se razvijaju u narednih šest godina", naveo je Tmušić.

Šef Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA, Juta Morikava, ocijenio je da je Crna Gora napravila veliki napredak kada je u pitanju smanjenje rizika od katastrofa.

"Vjerujem da ćemo projekat nastaviti na taj način. Ističem da je saradnja sa Direktoratom za zaštitu i spašavanje i ostalim institucijama u Crnoj Gori na uspostavljaju nacionalnog informacionog sistema za zaštitu od šumskih požara vrlo kvalitetna i da daje očekivane rezultate", naveo je Morikava.

Evropska komisija – Generalni direktorat za civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći (DG ECHO) kroz poziv za "Pojedinačne grantove državama za upravljanje rizicima od katastrofa (Track 1)" odobrila je za finansiranje projekta "Izrada procjena sposobnosti za upravljanja rizicima od katastrofa Crne Gore". Projekat je počeo 1. aprila i planirano je da traje do 1. oktobra 2023. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније