Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Туфик Софтић

14. 10. 2022. 17:29 >> 17:48

NADAJU SE NOVIM INVESTICIJAMA

Zahvaljujući saradnji sa EU realizovano dosta projekata u Beranama

Povodom 14. oktobra, Dana evropske saradnje, u radnoj posjeti Opštini Berane, boravili su državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Aleksandar Mašković i šef za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Ingve Engstrom.

Oni su, u pratnji predsjednika Opštine Berane Vuka Todorovića i predstavnika Delegacije EU u Crnoj Gori, obišli više projekata koji se kroz različite programe prekogranične saradnje sprovode ili su sprovedeni u Beranama.

Prvi čovjek beranske Opštine istakao je da je projekat „Unaprjeđenje sistema vodosnabdijevanja, izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda“, u čiju realizaciju je EU utrošila oko osam miliona eura, jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koje je Evropska unija finansirala u prethodnom periodu.

„Na licu mjesta smo se uvjerili da postrojenje funkcioniše i ono može biti primjer dobre prakse koji bi ostale opštine trebalo da slijede. Obišli smo zgradu Centra za kulturu, koja ranije nije imala sistem centralnog grijanja, a dobila ga je kroz projekat poboljšanja energetske efikasnosti, vrijedan oko 72.000 eura. Evropska unija je pomogla otkrivanje značajnog lokaliteta – Tumbarice, koji će, nadam se, osim kao kulturno dobro, postati atraktivan turistički potencijal naše opštine. Zahvaljući saradnji sa EU, u prethodnom periodu je realizovano dosta projekata u našem gradu, počev od ovog postrojenja, zatim novog vatrogasnog doma, regionalnog biznis centra, zgrada za interno raseljena lica na Rudešu. Zbog svega toga, izražavamo veliku zahvalnost EU, uz nadu da će saradnja u narednom periodu biti na još višem nivou i da će ulaganja biti još veća na dobrobit svih građana naše opštine“, istakao je Todorović.

S obzirom na to da će ubrzo početi realizacija IPA III programa, Todorović vjeruje da će, tokom njegovog trajanja, beranska uprava povući značajna sredstva, koja će biti namijenjena za proširenje kanalizacione mreže, radove u prigradskim naseljima, kao i za neke projekte koji će pospješiti zapošljavanje.

Berane je, prema riječima državnog sekretara u Ministarstvu evropskih poslova i nacionalnog IPA koordinatora Aleksandra Maškovića, jedan od uspješnijih primjera u Crnoj Gori, kada je u pitanju korišćenje bespovratnih sredstava iz fondova Evropske unije.

„Tokom programskog perioda IPA II, koji se privodi kraju, u Beranama je do sada realizovano 15 projekata koji su podržani kroz programe prekogranične i transnacionalne saradnje. U okviru tih projekata, institucije i organizacije iz Berana, u saradnji sa partnerima iz susjednih zemalja, sprovele su niz aktivnosti kojima se poboljšava kvalitet života građana. Pored toga, realizovano je i pet projekata kroz nacionalne IPA programe, uključujući i Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije, realizovan je ovaj značajan projekat, u iznosu od 14 miliona eura, koji je unaprijedio, kako sistem upravljanja otpadnim vodama, tako i stanje životne sredine u Beranama“, naglasio je Mašković.

On je siguran u to da će institucije i organizacije iz Berane nastaviti da kandiduju kvalitetne i inovativne projekte i na taj način uspješno koriste sredstva iz evropskih fondova kroz novi, treći ciklus IPA 2021-2027.

Šef za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Ingve Engstrom, istakao je da EU projekti poboljšavaju život, povezuju ljude, otvaraju nova radna mjesta i donose pozitivne promjene, baš kao što je beransko postrojenje za upravljanje otpadnim vodama.

„Ovaj projekat je odličan primjer saradnje EU i Crne Gore na zaštiti životne sredine. Uprkos nekim izazovima u implementaciji, projekat može dati dobar primer drugim opštinama koje se pripremaju za slična ulaganja. Programi prekogranične saradnje još jedan su primjer kako EU donosi konkretne promjene, tako da mi je uvijek zadovoljstvo da posjetim ove projekte“, istakao je Engstrom.

Delegacija koju su činili predstavnici Ministarstva evropskih poslova, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Opštine Berane obišla je Centar za kulturu, postrojenje za prečiščavanje otpadnih voda, Polimski muzej i lokalitet Tumbarice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније