Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

П.Р.

11. 11. 2022. 14:12   >>  14:16 1

DELEGACIJE CG, UK I SAD

Dan sjećanja - položili vijence na spomenik u Tološima

Delegacije Crne Gore, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država položile su vijence na spomenik koji je u Tološima podignut 2009. u ime stradalih avionskih posada Saveznika koje su dale život za slobodu u periodu od 1939. do 1945, saopštila je britanska ambasada u Podgorici.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Madoks je rekla da ovaj skup 11. novembra ima za cilj da se sjetimo "kao što to svake godine radimo u Ujedinjenom Kraljevstvu, onih koji su dali svoje živote boreći se za mir i slobodu".

Ona je podsjetila da je ovaj spomenik posvećen američkim i britanskim vazduhoplovnim snagama koji su poginuli s ciljem mira i slobode tokom Drugog svjetskog rata.

"Na današnji dan, takođe se sjećamo našeg naroda i naših saveznika koji nastavljaju da se bore za mir i slobodu i danas - uključujući naše prijatelje iz Ukrajine. Sjećamo se kako bi buduće generacije zapamtile i razumjele zbog čega je važno boriti se za mir", dodala je Medoks.

Otpravnik poslova u ambasadi SAD-a Kris Karber rekao je da nas priznanja žrtvovanja veterana naših zemalja podsjećaju na to da Crna Gora, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države snažno dijele vrijednosti slobode i nezavisnosti.

"Zarad sjećanja na njih i zarad budućnosti naše djece, evropski i američki saveznici nikada neće ustuknuti u odbrani zajedničkog cilja, a to je Evropa koja je jedinstvena, slobodna i u kojoj vlada mir", kazao je Karber.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić istakao je da mu je čast biti na tom mjestu u danu posvećenom razmišljanju i sjećanju na žrtve koje su za slobodu podnijeli saveznički piloti.

On je kazao da je važno sa pijetetom se sjećati i stotina hiljada civila koji su nevini dali živote, kao i vojnika koji su se herojski borili u bitkama za odbranu i slobodu svojih domovina u I svjetskom ratu od 1914. do 1918.

"Crna Gora, kao saveznička zemlja, uvijek je bila posvećena odbrani slobode koju uživamo danas. Imajući u vidu globalno bezbjednosno okruženje, želim da naglasim da je više nego ikad neophodno učiti na lekcijama iz istorije i zajednički raditi na očuvanju svjetskog mira i stabilnosti. Na Dan sjećanja, naše misli posvećene su ogromnoj cijeni rata i danku koji uzima, ne samo onima koji su pali za slobodu, već i onima koji su joj služili", zaključio je Adžić.

Delegaciju Ujedinjenog Kraljevstva predvodili su Karen Medoks, britanska ambasadorka u Crnoj Gori; potpukovnik Timoti Vajt-Bojkot, vojni ataše i major Imran Ahsan, zamjenik vojnog atašea. Na čelu delegacije Crne Gore bili su rukovodilac radom Ministarstva odbrane, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić; Krsto Perović, državni sekretar i potpukovnik Željko Radulović, zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, dok je na čelu delegacije SAD-a bio Kris Karber, otpravnik poslova u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država uz potpukovnika Alan Griskeviča, vojnog atašea.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније