Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

14. 11. 2022. 16:31 >> 16:30

PORUKE SA OKRUGLOG STOLA

Prioritet decentralizacija lokalne samouprave

Problematika lokalne samouprave i njena decentralizacija u samom su vrhu prioriteta Ministarstva javne uprave, saopšteno je iz tog resora.

Okrugi sto za predstavnike jedinica lokalne samouprave o primjeni Zakona o upravnom postupku na lokalnom nivou održan je danas u organizaciji Ministarstva javne uprave, SIGMA-e i OECED-a.

“Kvalitetna primjena Zakona o upravnom postupku, kao i mnoge druge teme koje se odnose na unapređenje rada lokalne samouprave biće uvijek snažno podržane od strane Ministarstva javne uprave. Problematika lokalne samouprave i njena decentralizacija u samom su vrhu naših prioriteta i da kroz aktuelizaciju svih praksi vezano za upravni postupak na lokalnom nivou u Crnoj Gori tražimo najkvalitetnija moguća rješenja”, kazao je državni sekretar Dragiša Janjušević.

On je istakao da je podrška međunarodnih partnera više nego dobrodošla iz jednostavnog razloga što je njihovo ogromno i višedecenijsko iskustvo u procesima decentralizacije, kao i praksa upravnog postupanja na lokalnom nivou od neprocjenjivog značaja.

Nina Blažić, načelnica Direkcije za implementaciju principa dobre javne uprave, analitiku i izvještavanja je kazala da je primjena Zakona o upravnom postupku važna tema sa aspekta procesa reforme javne uprave, a samim tim i sa aspekta cjelokupnog integracionog procesa Crne Gore.

Ona je istakla da su realizovane značajne aktivnosti, donošenja reformskog Zakona o upravnom postupku, procesa usaglašavanja posebnih zakona sa Zakonom o upravnom postupku, kao i praćenje njegove implementacije i da su efekti vidljivi, ali ne i da su dovoljni.

„Crnogorske opštine su najneposredniji nivo vlasti i nesumnjivo važan i nezaobilazan faktor u obezbjeđivanju prava građana na dobru upravu, zato zajedno treba da prepoznamo izazove i suštinski reformišemo našu upravu. Na nama je i da nastavimo sa procesom harmonizacije pravnog sistema, ne samo zakona, već i podzakonskih akata sa Zakonom o upravnom postupku, ali i da unaprijedimo praćenje njegove primjene“, kazala je Blažić.
 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније