Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.Љ/М.М.

23. 11. 2022. 17:30   >>  17:35 1

KCCG REAGOVAO

Pet pacijenata sa bakterijom klostridija, nema mjesta panici

Na Klinici za ortopediju i traumatologiju liječi se ukupno pet pacijenata kod kojih je izolovana bakterija klostridija, od kojih su tri pri izlječenju dok su druga dva novoinficirana, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore. Kako su kazali za Portal RTCG, nema prostora panici jer intrahospitalne, nozokomijalne ili bolničke infekcije, stare su koliko i same bolnice.

Iz Kliničkog centra reagovali su na pisanje pojedinih medija da se na Klinici za ortopediju u Kliničkom centru nalazi više pacijenata infcirano opasnom bakterijom klostridijom. 

"Intrahospitalne, nozokomijalne ili bolničke infekcije  se, na svjetskom nivou, danas javljaju u razvijenim zemljama od 5 - 10 odsto hospitalizovanih, a u zemljama u razvoju taj procenat se kreće između 15 i 20 odsto pacijenata", navode iz KCCG.

Jedina bolnica bez klostridije je, ističu, bolnica bez pacijenata.

"U okviru Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) radi Odjeljenje za bolničku epidemiologiju kao i Komisija za intrahospitalne infekcije zahvaljujući čijem radu se, takođe, sve vrijeme omogućava kontinuitet pružanja svih zdravstvenih usluga. Kao primjer, navešćemo Vam redovan rad KCCG tokom pandemije koronavirusa uprkos ekstremno lako prenosivoj zaraznoj bolesti", naglašavaju u saopštenju.

Najvažnije je, kako kažu, da su svi pacijenti dobrog opšteg stanja.

"Kada se pojavi ova infekcija, jedna od mjera je izolacija pacijenta samostalno u sobi ili kohortna izolacija (inficirani pacijenti istom bakterijom mogu biti smještani zajedno). Stim u vezi, i u konkretnom slučaju su preduzete sve protokolom predviđene mjere za liječenje, sprečavanje i dalje suzbijanje širenja ove infekcije kao i adekvatna terapija", navode iz KCCG.

Napominju da spore Clostridium difficile možemo unijeti bilo kada, koje u crijevima miruju, a davanjem antibiotika uništava se normalna crijevna flora i provocira pomenutu bakteriju na lučenje toksina i pojave klničkih simptoma (diareja).

Poručuju da osim što KCCG u kontinuitetu vodi računa o higijeni pacijenata, a preventivno uvjek upozorava i na higijenu ruku, u foksu je i sterilizacija intstrumenata, a kojim su povodom, prvi put od 2003. godine, obezbijedili novi aparat.

"Podsjećamo Vas da je minulog petka u KCCG instaliran i odmah počeo sa radom novi automatski prolazni parni sterilizator u Centralnoj sterilizaciji Operacionog bloka", poručuju u saopštenju.

To je, kažu, prvi put da KCCG u posljednje dvije decenije nabavlja takav aparat.

"Novi aparat je namijenjen parnoj sterilizaciji na temperaturama opsega od 121ºC do 135ºC kapaciteta 609l. U Centralnoj sterilizaciji Operacionog bloka smo prije dva mjeseca montirali i manji automatski neprolazni parni sterilizator, kapaciteta 63l. Iako manjeg kapaciteta, radi se takođe o aparatu koji je namijenjen za sterilizaciju od 121ºC do 135ºC", zaključuju iz Kliničkog centra Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније