Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 11. 2022. 16:33   >>  16:31

VOJINOVIĆ I LALOŠEVIĆ

U Gimnaziji i Ekonomskoj školi podijelili omladinske kartice

Ministri prosvjete i sporta i mladih Miomir Vojinović i Vasilije Lalošević, sa svojim saradnicima, kao i predstavnicima NVO Centra za omladinsku edukaciju, obišli su danas Gimnaziju "Slobodan Škerović" i Srednju ekonomsku školu "Mirko Vešović", gdje su svečano uručili učenicima prvih razreda posebno brendirane Evropske omladinske kartice.

Do sada je podijeljeno više od 32.000 omladinskih kartica, a nedavnim potpisivanjem ugovora o saradnji prvacima naših srednjih škola dostupno je još 7.000. Ovo partnerstvo pružiće priliku svim upisanim srednjoškolcima u prvom razredu 2022/2023. godine da dobiju besplatnu benefit karticu sa periodom važenja od četiri godine, koja će im omogućiti veliki broj popusta i povoljnosti u našoj zemlji i širom Evrope.

Evropska omladinska kartica je međunarodni društveno odgovorni program koji mladim ljudima u Crnoj Gori olakšava ulazak u svijet informacija, mobilnosti, neformalne edukacije i umrežavanja, ali i mogućnosti socijalne inkluzije kroz aspekt velikog broja povlastica.

Ministar Vojinović istakao je da je ovo poseban iskorak kada je u pitanju crnogorsko obrazovanje.

"Ovaj događaj na simboličan način pokazuje da je crnogorskom školstvu mjesto u Evropi. Sa zadovoljstvom smo prihvatili inicijativu Ministarstva sporta i mladih i NVO Centra za edukaciju. Vi kao budućnost naše zemlje treba da budete dio evropskih momaka i djevojaka, da dijelite sve one savremene vrijednosti koje su tekovine demokratskih evropskih društava", naglasio je Vojinović.

Lalošević je kazao da je omladinska kartica jedan od uslova za socijalnu inkluziju mladih ljudi Crne Gore. On je objasnio učenicima da će imati pristup i velikim svjetskim centrima kulture. Do sada je otvoreno 11 omladinskih centara, dok je najavljeno otvaranje još jednog u Tuzima, a planirana još četiri, kako bi se omladinske kartice lakše distribuirale.

Direktor NVO Centar za omladinsku edukaciju Jugoslav Radović se zahvalio ministrima i njihovim saradnicima na dosadašnjoj saradnji i podršci ovoj društveno-odgovornoj inicijativi.

"Ponosni smo na činjenicu što će đaci prvaci u srednjim školama u Crnoj Gori po prvi put organizovano dobiti svoje EYCA kartice. Veliki broj popusta i prilika koje im se ukazuju je samo jedan od načina da ih podržimo u njihovom pravilnom odrastanju i sazrijevanju, a prije svega i u nastojanju da bolje razmiju značaj štednje koja se ostvaruje kroz ovaj projekat. Sigurni smo da će ovo postati lijepa tradicija i da ćemo i sljedeće godine biti u prilici da nastavimo ovu divnu saradnju na dobrobit srednjoškolaca u Crnoj Gori", poručio je Radević.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније