Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 12. 2022. 14:50   >>  17:55

DIREKTORICA CSU DOBILA PRIJETNjE

Božović ogorčena što Abazović ne reaguje, traži zaštitu

Poslovna direktorica Centra za savremenu umjetnost Crne Gore Jelena Božović obratila se Savjetu te ustanove i dopisom premijeru Dritanu Abazoviću u kojem traži zaštitu od ministarke kulture i njenih saradnika koji su joj, kako je naglasila, prijetili, jer ne podržava njihov stav o otvaranju Muzeja savremene umjetnosti.

Božović je naglasila da je posredno dobila prijetnje od ministarke kulture i medija Maše Vlaović i njene bliske saradnice Milene Mijović Durutović.

Kako je kazala, nakon niza zastrašujućih i šokantnih razgovora sa saradnikom ministarke Dragoslavom Dedićem, kojima se od nje tražilo da prestane da u javnosti iznosi svoj stav o transformaciji CSU u Muzej savremene umjetnosti, obratila se dopisom premijeru Abazoviću, smatrajući da ovako alarmantan događaj iziskuje hitnu intervenciju, i očekivala je pokretanje procesa u kojem bi se ispitale navedene radnje, ali do toga nije došlo.

Odgovor na dopis Abazoviću koji je poslala 21. novembra nije do danas dobila, a svi pokušaji da sa njim kontaktira bili su neuspješni.

"Vlaović i Durutović su preko poznanika i zaposlenika u Ministarstvu Dragoslava Dedića pokušale da mi priprijete i da me ucijene, kako su kazale, tajnim dosijeom koji imaju o meni, ako istog trena ne prestanem da iznosim svoj stav o transformaciji CSU u Muzej savremene umjetnosti. Da će se lično pobrinuti da se nigdje više ne zaposlim, jer će mi sva vrata biti zatvorena, te da ukoliko budem poslušna može se naći pozicija i za mene", piše u dopisu Abazoviću.

Navodi da nikada nije bila zvanično kontaktirana u vezi sa pomenutom transformacijom, te da kampanja protiv nje traje još od zime 2021. od priprema za nastup na Venecijansko bijenale, a kulminiralo posljednjih nedjelja otvorenim prijetnjama.

Kaže da su preko Dedića, od nje tražile i da otpusti kustoskinju Nataliju Vujošević, koja je kako ističe, jedna od najuspješnijih u oblasti savremene umjetnosti.

U dopisu Abazoviću naglašava da je po imenovanju zatekla Mašu Vlaović u Savjetu CSU koji je imenovala Vlada Duška Markovića, te da nije pokretala razrješenje Savjeta, već sa istim krenula u realizaciju brojnih projekata. Durutović je, kako kaže, bila kustoskinja kojoj je uvijek izlazila u susret, pa smatra da ne zaslužuje da trpi prijetnje i neprikladne poruke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније