Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

О.З.

09. 12. 2022. 09:04 >> 09:01
1

STVORITI JAK ZAKONSKI OKVIR

Đurović: Neselektivna borba protiv korupcije je istinski patriotizam

Korupcija je sistemski problem crnogorskog društva koji postoji decenijama i koji uveliko opterećuje naše građane, ali i državu, kazala je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

"Država, čiji je osnovni strateški cilj pristupanje Evropskoj uniji, ne smije biti podložna korupciji, već mora pronaći najbolje metode borbe protiv ove pošasti koja izjeda naše društvo", saopštila je Đurović.

Poručila je da razarajući efekat korupcije ugrožava vitalne funkcije države i blokira bilo kakvu značajniju društvenu reformu.

"Nesporno je da korupcija podriva vladavinu prava i slabi povjerenje javnosti u javne institucije. Korupcija, kao opasna pojava, prodire u sve segmente društva i predstavlja krivično djelo kojim se ugrožava politički, ekonomski, privredni i moralni razvoj i prosperitet svake države", kazala je Đurović.

Ona je navela da je nakon političkih promjena u Crnoj Gori 30. avgusta 2020. godine bilo neophodno napraviti diskontinuitet sa ranijom praksom djelovanja političkih struktura i sprovesti istrage protiv onih koji su se ogriješili o građane i državu.

"Korak ka tome jeste skoro usvajanje Zakona o porijeklu imovine, čime će se konačno stvoriti preduslovi za preispitivanje porijekla imovine svakog državnog funkcionera i pojedinca, bez razlike kojoj političkoj strukturi pripada", istakla je predsjednica Skupštine.

Najveća prijetnja demokratiji, kako je kazala, je korupcija onih koji su izabrani da vode, a takođe nijedna spoljna prijetnja ne može se mjeriti snagom korupcije koja postoji unutar sistema.

"Kao predsjednica Skupštine Crne Gore, zalagaću se za otvoren, transparentan i ozbiljan pristup u borbi protiv ove pojave koja ugrožava temelje naše države, kao i za stvaranje jakog zakonskog okvira koji će omogućiti da se uhvatimo u koštac sa njom temeljno i odgovorno", saopštila je Đurović.

Kako je poručila, neselektivna borba protiv korupcije je istinski patriotizam.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније