Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

16. 12. 2022. 17:33 >> 17:30

UDRUŽENjE SUDIJA

"Izjave Đeljošaja nedvosmisleno imaju prizvuk prijetnji"

Udruženje sudija Crne Gore najoštrije je osudilo izjave i insinuacije koje je predsjednik opštine Tuzi, Nik Đeljošaj, uputio sutkinji Ivani Becić tokom ročišta. Ocjenjuju da je izjave Đeljošaja zabrinjavaju, te da nedvosmisleno imaju prizvuk prijetnji.

"Đeljošaj je iznio optužbe na račun sudije Bečić, koje se ne mogu drukčije tumačiti nego kao neprimjeren i neprihvatljiv tretman prema predstavnici sudske vlasti, narušavajući joj tom prilikom integritet i autoritet koji kao odgovoran sudija odgovorno pokazuje", navodi se u reagovanju Udruženja sudija.

Ocjenjuju da zabrinjava i to što je istom prilikom Đeljošaj izjavio da "će ih poraziti u svakom smislu, pa makar morao i onako kako zna da ne treba". To, kako navode, nedvosmisleno ima prizvuk prijetnje.

"Situacija u kojoj se našla koleginica Bečić je još jedan dokaz negativnog odnosa kako javnosti, tako i predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti prema sudstvu i sudijama, što je poražavajuća praksa koja već godinama ne jenjava. Uz niz drugih loših praksi koje vode degradaciji sudijskog poziva, stiče se utisak da crnogorske sudije ne uživaju niti elementarnu zaštitu u društvu", navodi se u reagovanju.

Dodaju da takav odnos prema sudijama vodi u stanje u kojem profitiraju isključivo zastupnici uskih interesa, dok nosioci sudijske funkcije i, konačno, građani, trpe nesagledivu i nenadoknadivu štetu.

"Pozivamo nadležne organe da preduzmu konkretne mjere kako bi se suzbio svaki tretman koji vodi ugrožavanju sudstva i sudija, sa posebnim osvrtom na odnos koji predstavnici preostale dvije grane vlasti ispoljavaju prema sudskoj, a koji se ni po čemu ne može nazvati pozitivnim i korektnim", zaključuje se.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније