Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

О.З.

04. 01. 2023. 09:11 >> 09:08

PRAVA CRNA GORA

Vukčević: Sprovesti toplifikaciju Pljevalja u najkraćem mogućem roku

Obezbjeđenje besplatnog izleta građana Pljevalja na Žabljak od strane Elektroprivrede Crne Gore je za pohvalu, ali nažalost zagađenje vazduha u Pljevljima ostaje na alarmantno visokom nivou, saopštio je Ivica Vukčević iz Prave Crne Gore.

"Uzrok ovog zagađenja je proizvodnja električne energije u Termoelektrani Pljevlja na bazi uglja i korišćenje uglja za zagrijavanje domaćinstava tokom sezone grijanja", kazao je Vukčević.

On je naveo Termoelektrana Pljevlja je od početka rada 1982. godine neophodna za proizvodnju električne energije u Crnoj Gori, što je potvrđeno i u 2022. godini, kada je u velikoj mjeri doprinijela osiguranju stabilnosti elektroenergetskog sistema.

"Cijene električne energije u 2022. godini nisu porasle u Crnoj Gori zahvaljujući u velikoj mjeri Termoelektrani Pljevlja, a ne očekuje se da će doći do njihovog povećanja ni u 2023. godini. Međutim, u protekle četiri decenije nije riješen problem zagađenja vazduha u Pljevljima", rekao je Vukčević.

On smatra da je sprovođenje projekta toplifikacije Pljevalja rješenje koje bi značajno doprinijelo smanjenju zagađenja vazduha.

"Toplifikacija je dio ekološke modernizacije Termoelektrane Pljevlja. Elektroprivreda Crne Gore je napravila prve korake u ovom smjeru, ugovaranjem izrade projekta celokupnog primarnog toplovoda od Termoelektrane Pljevlja do grada po fazama i izgradnje 1. faze primarnog toplovoda u dužini od oko 2,3 kilometra", saopštio je Vukčević.

On je kazao da završetak projekta toplifikacije Pljevalja, koji podrazumijeva da se postojeća gradska infrastruktura priključi na toplovod Termoelektrane Pljevlja i da se izgradi sekundarna mreža, zavisi od Vlade Crne Gore i Opštine Pljevlja.

"Prioritet treba da bude završetak realizacije ovog projekta u najkraćem roku radi zaštite zdravlja građana i životne sredine u Pljevljima. Pozivam iz navedenih razloga Vladu Crne Gore i Opštinu Pljevlja da učine sve što je u njihovoj moći da se projekat toplifikacije Pljevalja realizuje u najkraćem mogućem roku", naveo je Vukčević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније