Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

О.З.  [ Mina ]

04. 01. 2023. 12:59   >>  13:02

BUDžET ZA 2023. DOVOLjAN

Kadić: FZO bez duga, neophodna samostalnost u funkcionisanju i odlučivanju

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) izmirio je sva dugovanja prema dobavljačima i ostalim klijentima, saopštio je direktor Fonda Vuk Kadić i ocijenio da će budžet za ovu godinu biti dovoljan za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema.

On je ukazao da je budžet FZO za ovu godinu, koji iznosi 386,4 miliona eura, veći u odnosu na prethodni, ali da je nešto manji u odnosu na ukupan budžet koji je potrošen prošle godine, s obzirom na rebalans.

Kadić je objasnio da je sa rebalansom kompletan budžet FZO u prošloj godini iznosio skoro 400 miliona eura, jer je to bilo neophodno za vraćanje dugova iz prošlosti.

„Dugove smo riješili i FZO u novu godinu ulazi bez dugovanja prema dobavljačima, zdravstvenim ustanovama i ostalim klijentima. Budžet za ovu godinu će biti vjerovatno dovoljan za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema“, rekao je Kadić u intervjuu agenciji MINA.

On je istakao da će u FZO sada postojati samo obaveze prema nekim dobavljačima, veledrogerijama, privatnim zdravstvenim ustanovama.

“One će da se kreću unutar mjesec od trenutka kada su fakture stigle, tako da su to kontrolisane obaveze koje su planirane budžetom za ovu godinu“, objasnio je Kadić.

On je rekao da se nada da neće ponovo doći do nagomilavanja duga koji je u prethodnim godinama otežavao funkcionisanje kompletnog zdravstvenog sistema.

„Sada smo to izmirili, doveli na pozitivnu nulu. Nadam se da će svaki naredni budžet biti adekvatan, dovoljan i održiv da na kraju godine nećemo imati dugove“, istakao je Kadić.

On je kazao da je plan FZO za budžet bio za 40 miliona eura veći u odnosu na iznos koji je odobrilo Ministarstvo finanasija, i iznosio je oko 425 miliona eura.

Razlika u odnosu na odobreni budžet i ono što su u FZO planom predvidjeli za ovu godinu, kako je objasnio Kadić, odnosi se na stavke koje se tiču zaposlenih u zdravstvenom sistemu i jedan dio na ljekove.

„Dobili smo obećanje od Ministarstva finasnija da će, ukoliko ne budu procjene kakve su oni dali, tokom godine iz budžetske rezerve isplatiti razliku koja bude neophodna. Ali u ovom trenutku, ovako odobren budžet za zdravstveni sistem dovoljan je da ne dođemo u situaciju kao u prošloj godini što se tiče nestašice ljekova i medicinskih sredstava“, rekao je Kadić.

On je kazao da se, što se tiče finansija, ne očekuju nestašica ljekova, ali da to zavisi i od drugih faktora koji nijesu vezani za FZO, niti državu.

Vraćanje doprinosa pitanje za Ministarstvo

Komentarišući mogućnost vraćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje, Kadić je rekao da su obavezni doprinosi prije ukidanja popunjavali budžet FZO ispod 50 odsto ukupnog budžeta, i da ni to nije bilo dovoljno za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema, već je moralo biti nadomještano od Ministarstva finansija.

Da li će se vratiti zdravstveno osiguranje i u kojem obimu nije, kaže Kadić, pitanje za FZO već za Ministarstvo finansija.

„FZO i kompletnom zdravstvenom sistemu moraju se obezbijediti dovoljna sredstva kako bi on funkcionisao. Na koji način će Ministarstvo finansija to obezbijediti je pitanje za njih. Da li je procjena da će na osnovu poreza i akcija i drugih naplata biti dovoljno za funkcionisanje zdravstvenog sistema, ili će biti nephodno uvođenje neke vrste zdravstvenih doprinosa“, naveo je Kadić.

Za ljekove isplatili 155 miliona eura

On je saopštio da je prošle godine za ljekove i medicinska sredstva isplaćeno preko 155 miliona eura, od čega privatnim apotekama 24 miliona, a Montefarmu, zbog vraćanja dugova, 130 miliona eura.

„Ako gledamo u odnosu na ukupni budžet od 400 miliona eura koji je utrošen u prošloj godini, više od trećine budžeta potrošeno je na ljekove i medicinska sredstva“, naveo je Kadić.

On je rekao da je FZO prošle godine za bolovanja isplatio oko šest miliona eura i da rade na tome da bolovanja, koja su prepoznali kao problem koji opterećuje Fond, smanje na razumnu mjeru.

„Naravno, ne na uštrb zdravlja građana, već da zloupotrebe, ako postoje, svedemo na mjeru koja je održiva“, naglasio je Kandić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније