Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Драгана Шундић [ TVCG ]

08. 01. 2023. 08:00 >> 07:57
3

MILOVAC ZA TVCG

Hapšenja zvaničnika ne vrijede mnogo bez pravosnažnih presuda

Broj hapšenja bivših i aktuelnih zvaničnika, koja su obilježila prošlu godinu, nijesu spektakl, kažu u MANS-u, navodeći da je potrebno još mnogo da bi se pohvalili pred međunarodnom zajednicom.

Koliko je pari lisica bilo potrebno samo 2022. za sadašnje i bivše funkcionere, biznismene, šefove, direktore... Neki su iz pritvora već izašli i sa slobode čekaju dalji postupak, dok ima i onih koji su i iza rešetaka sačekali 2023. Brojna hapšenja tokom 2022. za člana Tužilačkog savjeta Filipa Jovovića rezultat su novih vjetrova koji duvaju u organizaciji kojoj pripada. 

"Očito je da je društveno tkivo Crne Gore debelo nagrizeno čim je nova tužilačka organizacija utvrdila da postoje nosioci visokih funkcija koji su već u ovom trenutku osumnjičeni da su članovi organizovanih kriminalnih grupa", ocijenio je Jovović.

Za predsjednicu Sudskog savjeta Vesnu Simović-Zvicer u ovom trenutku je, kaže, najvažnija prezumcija nevinosti.

"Zaista vjerujem da je svako nevin dok sud ne dokaže nečiju krivicu", istakla je Simović-Zvicer.

Za nevladin sektor pomenuta hapšenja nijesu nikakav spektakl, iako, kaže Dejan Milovac iz MANS-a, dio vrha države pokušava da ih tako predstavi.

Podsjeća da smo i prije imali hapšenja visokih državnih i partijskih funkcionera, gdje je pravda i pored pravosnažne presude ostala nezadovoljena.

"Sama hapšenja koja smo imali prilike da vidimo jeste dokaz političke volje da se nešto zaista promijeni sa mrtve tačke, ali bih ostao umjereno optimističan kada je u pitanju ishod tih hapšenja, ako ne budemo imali ili potvrđene optužnice ili pravosnažne presude", smatra Milovac.

A upravo pravosnažne presude su ono na čemu insistira Evropska unija (EU). Građanima je, poručuju sagovornici TVCG, bitno da vide da nema nedodirljivih.

"Ali to je i dalje daleko od onoga što se često naziva prekretnica u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Mislim da smo još uvijek daleko od toga, dok tužilaštvo i sudstvo ne budu dali rezultate koji su zaista održivi", dodao je Milovac.

"Ovo je tek prvo poluvrijeme, a kad dobijemo sudske odluke vidjećemo konačne rezultete", dodao je Jovović. 

"Ono što meni kao građanki Crne Gore smeta jeste taj populizam i da ne smijemo dozvoliti da putem Tvitera i društvenih mreža osuđujemo, pa i ova lica koja ste pomenuli, koja su u pritvoru", dodala je Simović-Zvicer.

No, kako poručuju iz MANS-a u Crnoj Gori i dalje zakon nije jednak za sve. A da je to neophodno, poručuju iz Tužilačkog i Sudskog savjeta.

"Ali mislim da tužilaštvo pokušava da se oslobodi tog nekog tereta političke zavisnosti i na neki način proširi opseg svog djelovanja", ocijenio je Milovac.

"Nadam se da će tužilaštvo dokazati da je zakon jednak za sve i da će i sud dati konačnu ocjenu o tome, a težimo svi da bude jednak za sve i da nema privilegovanih", poručio je Jovović.

"Zakon mora da se primjenjuje jednako za sva lica nezavisno do toga koju poziciju pokrivaju u društvu", rekla je Simović-Zvicer.

A da mnogi u državi imaju razloga za strah, smatraju u MANS-u.

"Mislim da postoji jako ogromna količina dokaza u tužilaštvu koja bi mogla da otvori još brojne afere", zaključio je Milovac.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније