Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Марко Tерзић, ТВЦГ

11. 01. 2023. 07:30   >>  07:26

DIREKTOR IBD-A MAJIĆ

"Povrede djece od pirotehnike ove godine kao ratne"

U Institutu za bolesti djece javio se još jedan dječak sa teškim povredama od petardi. To je drugi ozbiljan slučaj, a na ambulantno odjeljenje javilo se 15-ro djece sa opekotinama.

Direktor Instituta Velibor Majić kaže da su primili petnaestogodišnjaka, a radilo se o multiplim povredama od eksplozija petardi.

"Njemu je povrijeđen prednji trbušni zid, šaka, jedan dio ekstremiteta, oštećen je sluh", objašnjava Majić.

Ozbiljen povrede zadobio je 6. januara.

"Najvjerovatnije po saniranju tog inicijalnog stanja pristupićemo operativnoj intervenciji, odnosno rješavanju tog problema koji postoji na prednjem trbušnom zidu", navodi Majić.

Ovakvi slučajevi zabrinjavaju, a nijesu jedini. Zbog nekoliko sekundi zabave s pirotehnikom ovih dana 15 maloljetnika s opekotinama posjećuje Institut za bolesti djece.

Katarina Čarapić iz Udruženja roditelji kaže da se pirotehnička sredstva koriste na svakom koraku, a s druge strane znamo da su ona zabranjena.

"Tako da se postavlja pitanje čija je to odgovonost i šta se tu treba preduzeti. S druge strane svakako da nekako jeste ključna i značajna odgovornost roditelja i svih nas odraslih, i kako odrasli daju djeci primjer vrlo je značajno", kazala je Čarapić.

Itekako značajno, jer ukoliko na primjer slavite pucajući iz vatrenog oružja, teško da će dijete povjerovati da je jedna petarda, opasna. I to nije sve.

"Roditelji smatraju da su njihova djeca sigurna, u smislu oni znaju kako da se ponašaju s pirotehničkim sredstvima. Međutim nažalost činjenica je da niko nije sto odsto siguran i da je u pitanju zaista trenutak pažnje i da može dovesti do velike opasnosti", kaže Čarapić.

Majić naglašava da su i ranije upozoravali svake godine na opasnosti od petardi, odnosno pirotehnike i ozbiljne povrede koje ostavljaju trajni invaliditet kod djece.

"Tako da ova godina po broju možda i nije bila sa najviše povreda, ali po ozbiljnosi mislim da da", kaže Majić.

Tome svjedoči i javnost. Juče je objavljeno da je desetogodišnji dječak iz Podgorice transportovan za Beograd, zbog ozbiljnih povreda šake od vatrometa. I predstoji mu dug put oporavka.

"Radi se o vrlo teškim i kompleksnim povredama koje su praktično ratne povrede i to dijete se nalazi u Univerzitetskoj dječijoj klinici u Beogradu. To je tek početak liječenja i tu će biti najmanje višenedjeljno liječenje", ističe Majić.

Zbog svega, podgoričko osnovno tužilaštvo, između ostalog naložilo je, kako nam je nezvanično saopšteno, da se prikupe obavještenja od članova porodice. Provjeriće, kažu, da li je pirotehnika prodata legalno. Kada je u pitanju drugi slučaj petnaestogodišnjeg dječaka koji je povrijeđen u eksploziji petarde, iz hercegnovskog tužilaštva nezvanično su nam kazali da utvrđuju ima li prekršajne odgovornosti njegovog roditelja, odnosno da li je bilo nadzora prilikom upotrebe pirotehnike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније