Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

02. 02. 2023. 13:32   >>  13:26 1

PISMO VLADI CG

Bez Bolnice Meljine i Instituta, HN bez uslova za razvoj

Bez Bolnice Meljine i Instituta Igalo Crna Gora ostaje bez zdravstvenog turizma, a Herceg Novi bez uslova za dalji razvoj, saopšteno je na sastanku lokalne samouprave i turističke privrede.

U Herceg Novom održan je sastanak podrške u borbi za spas Bolnice Meljine i Instituta „Dr Simo Milošević“ sa kog je poslato otvoreno pismo Vladi Crne Gore.

Apelovali su na Vladu Crne Gore da sačuva ove ustanove u kapacitetu koji je adekvatan za građane i građanke Herceg Novog i sve goste grada.

“Bez Bolnice u Meljinama i Instituta “Dr Simo Milošević”Herceg Novi ostaje bez sekundarne zdravstvene zaštite i uslova za dalji razvoj, a Crna Gora bez centra i okosnice zdravstvenog turizma, koji je prepoznat kao državni interes. Bolnica predstavlja uslov za rad jedine banje u Crnoj Gori, kao i za razvoj kompletne turističke privrede u našem gradu”, navodi se u pismu.

Vladinim Programom razvoja zdravstvenog turizma Crne Gore od 2021. do 2023. godine, Institut i Bolnica prepoznati su među nosiocima potencijala koji Crna Gora ima u medicinskom turizmu.

“Nažalost, danas svjedočimo borbi za spas tih ustanova koja je na novskim ulicama okupila zaposlene i brojne građane – zaposleni u Bolnici zbog nezadovoljstva načinom na koji se obavlja prelazak ove ustanove u sistem javnog zdravstva, a radnici Instituta kako bi pozvali državu da počne domaćinski da se odnosi prema svojoj imovini i ne dozvoli privatizaciju”, napisali su u pismu.

Herceg Novom je neophodna bolnica koja može tokom cijele godine da obezbijedi sekundarnu zdravstvenu zaštitu za oko 30 hiljada građana, kao i za više desetina hiljada turista, te da bude oslonac Institutu Igalo u slučaju potrebe za hitnim liječenjem njihovih pacijenata.

“Ako posjetiocima Herceg Novog ne možemo obezbijediti sekundarnu zdravstvenu zaštitu, ne možemo računati na rast posjete i dalje jačanje hotelskih kapaciteta. Da ne pominjemo uticaj koji bi gašenje Bolnice imalo na kvalitet života svih nas u Herceg Novom, zbog činjenice da putovanje do bolnice, koje bitrajalo najmanje 40 minuta do sat vremena duže nego sad, može činiti razliku između života i smrti”, kazali su iz lokalne zajednice i privrede.

U slučaju da Herceg Novi ostane bez adekvatne bolnice, put do najbliže bolnice može da traje satima.

“Postavlja se pitanje koliko će u takvim okolnostima naš grad biti sigurna i bezbjedna destinacija za boravak, a samim tim i za poslovanje turističke privrede i dalja ulaganja u razvoj najznačajnije privredne grane”, navodi se u saopšteju.

Kažu da je obezbjeđivanje adekvatnog liječenja i zdravstvene zaštite za svakog pojedinca u Herceg Novom pitanje u čijem rješavanju ne smije biti mjesta za lične interese, politička nadgornjavanja i odugovlačenje, već samo za hitno rješavanje problema i dogovor koji će biti u najboljem interesu države, grada i zaposlenih u ovim ustanovama, a samim tim i turističke privrede i budućeg razvoja.

“Imajući u vidu sve navedeno, mi, dolje potpisani predstavnici turističke privrede Herceg Novog, podržavamo borbu za opstanak i unaprijeđenje funkcionisanja Bolnice u Meljinama i Instituta Igalo. Apelujemo na Vladu Crne Gore da hitno reaguje i nađe način da stane na kraj alarmantnoj situaciji u kojoj se nalaze Bolnica i Institut, jer je pitanje opstanka ovih ustanova ujedno i pitanje opstanka zdravstvenog turizma i turističke privrede“, zaključeno je u pismu Vladi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније