Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

03. 02. 2023. 07:29 >> 07:24

VLADA

Crna Gora dobija Agenciju za sajber bezbjednost

Crna Gora ove godine dobija Agenciju za sajber bezbjednost, a uz to kroz formiranje i stavljanje u funkciju Vladinog tima za odbranu od sajber prijetnji i napada podići će se kapacitet za sajber odbranu, navodi se u Programu rada Vlade Crne Gore u 2023. godini. Kako se ističe, usvajanjem novog Zakona o informacionoj bezbjednosti utvrdiće se nadležnosti Agencije za sajber bezbjednost i Vladinog tima.

Kako se navodi, uspostavljanje Agencije za sajber bezbjednost u cilju je efikasnog odgovora na pomenuti izazov i potpunog usklađivanja sa Direktivom Evropske unije o mrežnoj i informacionoj bezbjednosti.

Iz Vlade ističu da će se na normativnom planu, usvajanjem novog Zakona o informacionoj bezbjednosti utvrdiće se nadležnosti Agencije za sajber bezbjednost i Vladinog CIRT tima.

U programu rada Vlade Crne Gore navodi se da će se istovremeno definisati nacionalna kritična i važna informatička insfrastruktura, kao i mjere njene zaštite i kontrole čime će, kako se ističe, biti omogućena regulatorna funkcija nad vlasnicima kritične i važne informatičke infrastrukture, a sve u skladu sa Direktivom EU o mrežnoj i informacionoj bezbjednosti.

"Kako bismo došli do digitalne trasformacije Crne Gore, te ispunili strateške ciljeve, neophodno je pokrenuti kapitalne projekte iz oblasti digitalne infrastrukture, prevashodno uspostavljanje državnog Data centra koji će omogućiti sve infrastrukturne i bezbjedosne uslove za implementaciju elektronskih servisa", ističe se u Programu rada Vlade Crne Gore u 2023. godini.

Navodi se da je "preduslov digitalne transformacije primarno zadovoljenje potreba kroz povećanje pokrivenosti i modernizacije IKT infrastrukture, razvoja i unapređenja digitalnih vještina, podizanje svijesti građana i privrede o važnosti digitalnog razvoja, unapređenje kvaliteta, količine i upotrebe e-usluga".

Ističu da iako omogućavanje pristupa informaciono-komunikacionim tehnologijama i uslugama može dati jednake šanse svim građanima, to nije jedini garant iskorišćenosti tehnologija i benefita koje pojedinac i društvo u cjelini mogu ostvariti.

"Potrebno je stoga raditi na edukaciji i podizanju svijesti svih društvenih grupa o mogućnostima koje ove tehnologije pružaju u svakodnevnom životu. Pokretanjem procesa uspostavljanja Digitalne akademije - platforme za edukaciju i povezivanje svih relevantnih aktera koji rade na građenju digitalnih i liderskih vještina javnih službenika, studenata i ranjivih grupa je od strateškog značaja", navodi se u Programu rada Vlade Crne Gore u 2023.

Podsjetimo, Crna Gora je u protekloj godini bila podložena sajber napadima, a između ostalog jedan period nije radila ni internet stranica Vlade. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније