Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Biljana Rovčanin, TVCG ]

04. 02. 2023. 07:03 >> 10:55
2

ODNOS PREMA NOVINARIMA

U čestitkama važni, ispred Vile Gorica na hladnoći

Nakon što su novinari nedavno više sati proveli na hladnoći ispred Vile Gorica čekajući epilog sastanka o kandidatima za sudije Ustavnog suda, a na kraju i ostali bez zvaničnih obraćanja, postavlja se pitanje kakav je odnos javnih funkcionera prema medijima. Naši sagovornici kažu da je nedopustiv, ali da dio odgovornosti imaju i sami novinari.

I dok su poslanici prije tri noći u toplim prostorijama pokušavali da se šesti put dogovore o kandidatima za izbor sudija Ustavnog suda, novinarske ekipe više medija ishod sastanka čekale su na hladnoći gotovo pet sati ispred kapija Vile Gorica. Mediji su na kraju ostali bez zvaničnih izjava, baš kao i dan prije u Skupštini kada je o istom pitanju razgovarala parlamentarna većina.

Među novinarima ispred Vile Gorica bila je i novinarka agencije Mina Tijana Radulović.

"Mislim da je ova situacija ogolila političku scenu i njihov odnos prema medijima, bitnim pitanjima i cjelokupnoj javnosti", kaže ona.

Takav odnos političara prema novinarskim ekipama osuđuju u Sindikatu medija.

"Novinari su ne prvi put ostali da čekaju po 5-6 sati ispred kapija Vile Gorica, koja je državna vila u vlaništvu ili bi trebalo da bude za sve nas. Ona je ogromna i kako su političari u jednom njenom dijelu mogli da pregovaraju, moglo se omogućiti i novinarima da čekaju", kazao je predsjednik Sindikata medija Radomir Kračković.

Da novinarske ekipe više sati čekaju ishode važnih sastanaka na kiši, po suncu i hladnoći ili prate događaje bez osnovnih uslova za rad nije praksa od juče, smatra dugogodišnja novinarka Javnog servisa Olja Bulatović.
I prije više godina novinari su, kaže, nailazili na zid ćutanja institucija i nosilaca javnih funkcija o određenim temama.

"Decenijama niko nije naučio ljude koji su na javnim funkcijama da je to dio njihovog posla, da to nije njihov izbor, da je to njihova obaveza i to je obaveza prema javnosti u trenutku kada javnosti trebaju odgovori, a ne kada je to u njihovom interesu", ističe Bulatović.

Za takvo ponašanje javnih funkcionera prema medijima, kako ocjenjuju naše sagovornice, odgovrnost je na objema stranama.

"Krivi su i oni, krivi smo i mi sami mediji, gdje ne postoji dovoljna solidarnost da se stane u jednu čvrstu zajednicu koja će jednostavno da čuva svoj dignitet. Mi smo dozvolili da nam se informacije prosljeđuju putem društvenih mreža, da prenosimo objave sa fejsbuk naloga, da prenosimo tvitove", kaže Bulatović.

"Krivi smo mi koji takve postupke ponavljamo iz događaja u događaj, znate i sami iks puta smo čulu treba da ustanemo sada i da jednostavno izvještavamo sa ovoga, ali bar ja da pamtim to se nije nikada desilo", dodaje Radulović.

Upravoje izostanak solidarnosti, kako smatraju u Sindikatu medija, dovela novinarske ekipe u nezavidan položaj.

"Novinari mogu i morajubiti solidarni jer su u ovoj situaciji svi u istom košu ili sosu i po meni je potpuno prirodno da na isti način potpuno protestuju jer su svi dovedeni ujedan položaj koji je ponižavajući i koji je nedopustiv", ističe Kračković.

A,samo prije nekoliko sedmica, tačnije na Dan novinara 23. januara, svjedočili smo čestitkama sa raznih adresa uz isticanje važnosti uloge medija u društvu. Hvala, ali pokazite nam to na djelu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније