Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

07. 02. 2023. 19:26 >> 21:54
2

TIM OD 23 LjUDI

Naši spasioci krenuli ka Turskoj, moguće slanje i medicinskog tima

Pripadnici crnogorskog tima za traganje i spašavanje njih 23 krenuli su večeras za Tursku, kako bi pomogli u akcijama spašavanja, nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu državu i Siriju.

Tim čini 18 pripadnika lokalnih službi zaštite i spašavanja iz crnogorskih opština i pet predstavnika Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a.

Ovim povodom u prostorijama Nacionalnog trening centra za zaštitu i spašavanje večeras je održana konferencija za medije, na kojoj su se obratili ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić ambasador Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan i vođa tima Milan Radović.

Adžić je izrazio poštovanje članovima tima koji pred sobom imaju zahtjevan ali human zadatak.

“Ne sumnjam da ćete i ovaj put pokazati svoju obučenost i hrabrost i na ovaj način potvrditi da Crna Gora stoji uz prijateljski narod Turske”, naveo je Adžić.

Direktor Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Miodrag Bešović kazao je za TVCG da još uvijek nemaju preciznu informaciju koliko će dana naši spasioci ostati u Turskoj, ali bi to moglo biti sedam do deset dana.

"Nadam se da će oni biti na visini zadatka", kazao je Bešović.

Eventualne buduće ekipe Crna Gora će, kako kaže, slati ako bude potrebe za tim na osnovu informacija iz Turske.

"Moguće je da nakon ovoga pošaljemo i jedan medicinski tim", saopštio je Bešović.

Kazao je da svi spasioci idu na dobrovoljnoj osnovi i da samo svi ponosni na njih.

U ime turskog naroda našim spasiocima Ambasador Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan.

U Informaciji o upućivanju tima za traganje i spašavanje navodi se da je Vlada Turske uputila zahtjev za pomoć, preko Mehanizma za civilnu zaštitu Unije, NATO i Ujedinjenih nacija radi spašavanja stanovništva od zemljotresa, koji je pogodio tu državu.

„Zbog traganja i spašavanja iz ruševina Vlada Turske je tražila međunarodnu pomoć u vidu lakog, srednjeg i teškog tima za traganje i spašavanje iz ruševina, kao i medicinske timove i opremu“, piše u informaciji.

Navodi se da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), u saradnji sa opštinskim službama zaštite i spašavanja i uz saglasnost opština i vatrogasaca-spasilaca, pripremilo tim za traganje i spašavanje iz ruševina – light USAR, koji broji 18 vatrogasaca-spasilaca i pet pripadnika Direktorata za zaštitu i spašavanje.

Ambasador Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan kazao je ranije danas za TVCG da crnogorski spasioci idu u grad Adana za početak, jer je tamo formiran krizni štab, a onda će po potrebi biti upućivani u ugrožena područja.

"Veoma smo zahvalni na pomoći i izrazima saučešća koje su uputili i zvaničnici, a i narod, telefon u ambasadi ne prestaje da zvoni. Veoma nam znači što je crnogorski narod od prvog trena sa nama i to nas tješi", kazao je Kalkavan.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније