Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

13. 02. 2023. 13:43   >>  13:36 1

ODBOR ZA ZDRAVSTVO

Registrovanje prvih slučajeva malih boginja gotovo neizbježno

U Crnoj Gori je, u posljednjih mjesec, MMR vakcinu primilo oko četiri hiljade djece, ali je obuhvat i dalje alarmantno nizak i registrovanje prvih slučajeva malih boginja je gotovo neizbježno, ocijenjeno je na sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

To skupštinsko tijelo danas je obavilo kontrolno saslušanje na temu „Obuhvat djece vakcinisane MMR vakcinom“.

Epidemiolog Adis Martinović je, predstavljajući podatke, kazao da je za djecu od 2010. do 2021. godišta obuhvat prvom i drugom dozom MMR vakcine bio najmanji u predškolskom uzrastu.

Kako je rekao, u tom segmentu su postigli i najbolji uspjeh sa kampanjom sustizanja MMR-a.

„Za 2021. godište obuhvat je 13. januara bio 12 odsto, a danas je 27 odsto. Za 2020. godište 13. januara je obuhvat bio 34 odsto, a sad je 52 odsto, a za 2019. je sa 57 porastao na 67 odsto“, rekao je Martinović.

On je naveo da su Podgorica, Budva, Bar i Berane u zadnje tri do četiri nedjelje postigli značajne rezultate.

Martinović je kazao da je u predškolskom uzrastu trenutno 14,7 hiljada nevakcinisanih, a da je do prije mjesec bilo 18 hiljada.

Kako je kazao, dato je 4.146 doza MMR vakcine, od čega 3.795 prva doza, a 351 druga.

„Prošle godine je ukupno dato šest hiljada prvih doza, a sad smo za mjesec dali dvije trećine toga“, naveo je Martinović.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da je problem niskih stopa imunizacije prisutan već deset godina.

„Niska stopa imunizacije je sada crveni alarm, jer se njene posljedice mogu mjeriti dječjim životima“, upozorio je Santander.

On je kazao da će to pitanje za UNICEF nastaviti da bude apsolutni prioritet.

„Nastavićemo da, u partnerstvu sa Evropskom unijom (EU), podržavamo zdravstveni sistem i roditelje, da zaštite svako dijete“, rekao je on.

Santander je naveo da UNICEF pozdravlja nedavne napore Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje (IJZ) i pedijatara u domovima zdravlja da se ubrza imunizacija djece.

Šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da male boginje predstavljaju eminentu prijetnju u Crnoj Gori.

„Gotovo pa neizbježno je da u Crnoj Gori registrujemo prve slučajeve obolijevanja, a onda bi se infekcija bez sumnje širila poput šumskog požara“, upozorila je Brajović.

Ona je kazala da u SZO bilježe da u 2021. godini, u odnosu 2020. dolazi do značajnog rasta i gotovo je šest puta povećan broj tih oboljenja.

„Jedan od razloga zašto je ovo neizbježna prijetnja za Crnu Goru koja traži hitnu reakciju svih, jeste i činjenica što imamo, nažalost, alarmantno nizak obuhvat u Crnoj Gori“, rekla je Brajović.

Ona je kazala da je procenat vakcinisanih, nakon par nedjelja intenzivnijeg djelovanja, nešto što je važan pomak i ohrabrujući podatak.

„Jako je važno što su svi potencirali kako se pokrenuo taj točak, bez sumnje promijenjena je percepcija rizika, to je priča o strahu. To zapravo znači da je informacija o tom događaju koji je uzrok straha bila krucijalna“, rekla je Brajović.

Ona je istakla da su rađene brojne studije, na preko pola miliona ispitanika, i da je nedvosmisleno dokazano da autizam nema veze sa malim boginjama.

Direktorica Direktorata za javno zdravlje Ivana Živković kazala je da Ministarstvo zdravlja ulaže mnogo u sve preventivne metode, i da su uradili sve kako bi bio veći broj vakcinisane djece MMR vakcinom.

„Za svaku ovu aktivnost potrebna nam je snažna podrška parlamenta i čitave zajednice. Ministarstvo zdravlja i čitav sistem uradili su sve što je u našoj moći“, rekla je Živković.

Ona je istakla da se zdravstveni sistem bori sa brojnim opstrukcijama, od antivakserskih lobija, ali i neodgovornih pojedinaca kojih, kako je navela, ponekad ima i u samom zdravstvenom sistemu.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da se u posljednje vrijeme bilježi značajan porast obuhvata MMR vakcinom.

„To svakako nije dovoljno za sticanje imuniteta na bolesti koje se preveniraju ovom vakcinom, ali ukazuju na pozitivan trend“, rekao je Galić.

On je kazao da je IJZ član Nacionalne komisije za rutinsku imunizaciju, kao i da obavljaju ulogu Sekretarijata u smislu prikupljanja podataka i koordinacije aktivnosti.

Galić je rekao da su učestvovali u obličavanju Akcionog plana za povećanje obuhvata MMR vakcinacijom, čije će sprovođenje provjeravati na tri i šest mjeseci.

On je naglasio da im je neophodna pomoć Skupštine i partija, kako bi odgovor na slabe obuhvate bio široki društveni uticaj.

Galić je kazao da su predali vodiče o postupku u slučaju epidemije i da je cilj da svaki roditelj dobije najvažnije informacije po pitanju malih boginja i MMR vakcinacije.

On je rekao da IJZ kontinuirano obučava pedijatre i sestre i da su, kada je u pitanju kampanja prevencije u vezi MMR vakcine, kontaktirali medije i dostavili promotivne spotove, ali da nemaju uticaj na uređivačku politiku.

Galić je kazao da su najmanji obuhvati vakcinacijom od prve do treće godine.

„Mi ćemo ovaj talas straha, mada se ne bih složio da je to samo strah, iskoristiti za neke druge mjere koje ćemo uvesti, ne bi li u fokus društva stavili temu MMR vakcinacije“, rekao je Galić.

Predsjednica Udruženja pedijatara Crne Gore Lidija Poček kazala je da su primarni front po pitanju imunizacije domovi zdravlja.

„Kao Institut za bolesti djece mi nemamo vakcine, ali imamo dobru saradnju sa kolegama iz IJZ-a i u dogovoru sa njima i roditeljima uvijek organizujemo potrebnu vakcinaciju“, rekla je Poček.

Doktor Nebojša Kavarić naveo je da je običaj u EU da se oko 0,3 odsto BDP-a izdvaja za preventivu.

„U Crnoj Gori 0,3 odsto BDP-a za preventivu bi bilo oko 18 miliona EUR, a 0,3 odsto od budžeta za zdravstvo bi bilo oko milion EUR. Oni koji su koncipirali budžet znaju koliko je izdvojeno za preventivu“, rekao je Kavarić i istakao da se u preventivu mora puno uložiti.

Član Nacionalone komisije za rutinsku imunizaciju, Slađana Račić, kazala je da raduje što je rezultat rada u zadnjih mjesec izuzetno dobar, dodajući da se nada da će trend biti nastavljen.

„Vjerovatno da strah jenjava, krenule su škole i vrtići i neke nove respiratorne infekcije i to su sve razlozi zbog kojih može doći do trenutnog pada“, rekla je Račić.

Poslanik Socijaldemokratske partije Adnan Striković kazao je da ne stoji konstatacija da Crna Gora i zdravstvo ulažu mnogo u preventivu i ocijenio da je to premalo.

„Moramo da pričamo o autizmu koji niko nije pomenuo i da jasno kažemo građanima da se MMR ni bilo koja druga vakcinacija ne može dovesti u vezu sa autizmom“, smatra Striković.

Kako je kazao, ne zna nijednog ozbiljnog antivaksera u Crnoj Gori, kao što ih ima u regionu.

„Nemamo mi toliko problema kada su te stvari u pitanju, koliko imamo problema da te stvari objasnimo građanima“, kazao je Striković.

Predsjednik Odbora Srđan Pavićević rekao je da je doktor koji ne vjeruje u vakcinu „kao sveštenik koji ne vjeruje u Boga“.

„Mislim da je upitno pitanje i licence za rad sa takvim profesionalnim stavom. Da sam predsjednik Ljekarske komore ili ministar zdravlja, doveo bi to do pitanja opstanka njegove profesionalne licence“, rekao je Pavićević.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša kazao je da zemlja sa najmanjim obuhvatom vakcinacije na svijetu, ne može reći da radi sve što je u njenoj moći.

„Ne može mi neko objasniti da je kod nas procenat ispod 20 odsto, a u susjedstvu je preko 70 odsto i onda mi radimo sve – nešto ne štima kod nas“, rekao je Mugoša.

On je ocijenio da se u Crnoj Gori najmanje bavi prevencijom, a da se liječe posljedice.

„Osnovna dilema koja se javlja u javnosti je veza između MMR-a i autizma. To treba svaki dan da pričamo“, kazao je Mugoša.

On je rekao da je prošle godine zabilježena 101 prekršajna prijava Uprave za inspekcije poslove (UIP), od čega 40 u jednom gradu na sjeveru.

„Samo 101 osoba je došla kod pedijatra i rekla da mu dijete nije vakcinisano tom vakcinom. Kad se to pošalje na sud većina su opomene ili ispod minimalne kazne“, naveo je Mugoša.

Poslanica Demokrata Tamara Vujović ocijenila je da je Odbor pokazao dostojan nivo odgovornosti prema imunizaciji u Crnoj Gori.

„Raduje da su svi procenti skočili u posljednih mjesec, to znači da mi reagujemo na neke situacije, umjesto da je ovo pitanje kontinuiteta“, rekla je Vujović i dodala da su se roditelji uplašili time što su se pojavili slučajevi u Smederevu.

Ona je navela da povećano nepovjerenje u zdravstveni sistem kreće od 2013. godine.

Vujović je ocijenila da bi u Nacionalnu komisiju trebalo uvrstiti Upravu za inspekcijske poslove.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin rekao je da je evidentno da postoji pomak u imunizaciji od posljednjeg saslušanja.

„Ne možete očekivati da se o ovakvim pitanjima bavi isključivo zdravstveni sistem. Posustali smo pred populizmom, iza čega stoji neznanje i glasine, sve ono što je mnogo prihvatljivije običnom građaninu, nego ono što im ljudi iz struke pričaju“, kazao je Dobričanin.

On je ocijenio da je zdravstvena edukacija decenijama na jako niskom nivou i da su ljekari prestali da edukuju pacijente.

Poslanica Socijalističke narodne partije Milosava Paunović naglasila je da postoji kontinuitet lošeg obuhvata vakcinacije.

„Bojim se da ćemo, čim prođe epidemija u Srbiji, čim se malo smiri priča oko toga, da opet da uđemo u problem“, kazala je Paunović.

Vršiteljka dužnosti direktora UIP, Ana Vujošević, kazala je da su inspekcije obišle sve domove zdravlja u Crnoj Gori i da su dobili 308 potvrda o roditeljima, starateljima ili usvojiocima koji su odbili da vakcinišu djecu.

„Ne radi se samo o zahtjevima za pokretanje prekršajnog postupka, drugi način je izricanje prekršajnih naloga, tako da je bilo i novčanih kazni u roku od osam dana“, rekla je Vujošević.

Kako je kazala, Uprava nije represivni, već preventivni organ i smisao inspekcijskog nadzora je postizanje svrhe.

„Da li ćemo kaznama postići svrhu veliko je pitanje, mislim da nećemo. Mislim da će se prava svrha postići povjerenjem u institucije, u struku“, kazala je Vujošević.

Nacionalni koordinator za HPV vakcinaciju Milko Joksimović kazao je da je da ne postoji država u kojoj je visok obuhvat HPV vakcinacijom, a nizak MMR-om.

On je ocijenio da bi bilo dobro kad bi se jedna sjednica Odbora posvetila isključivo HPV vakcinaciji.

Joksimović je rekao da je do sada, u prvoj ciljnoj grupi koju se previdjeli, vakcinisano 25 odsto djevojčica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније