Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

А.М. [ M.K. ]

15. 02. 2023. 14:25   >>  14:19

RADNICI TELEKOMA

"Suočavamo se sa brutalnim pravnim nasiljem menadžmenta"

Radnici Crnogorskog Telekoma i danas su organizovali protestno. Okupili su se ispred Ambasade Njemačke, nakon čega su se uputili do zgrade Vlade Crne Gore. Ponovili su zahtjeve da traže "makar djelimično usklađivanje zarada koje je u proteklih 15 godina inflacija prepolovila".

"Kao da to nije dovoljan razlog svakom razumnom, već se dodatno suočavamo sa brutalnim pravnim nasiljem menadžmenta CT-a, nezabilježenim na ovim prostorima, koji na svaki mogući način sa pozicije sile kapitala pokušava da uguši štrajk, da zaposlene finansijski iscrpi kako bi od štrajka odustali, zbog čega se od prvog dana ne libi da otvoreno krši najosnovnija prava garantovana Ustavom i zakonima ove države", poručili su radnici.

Ocijenili su da i u tome ide na ruku i neprimjereno sporo, nekad, kako kažu, i neadekvatno reagovanje pojedinin institucija sistema.

"Zato se već treći put okupljamo i ispred Ambasade Njemačke, predstavnika države Njemačke, koja je najveći pojedinačni akcionar nase krovne kompanije, Deutsche Telekoma, od kojih od decembra nijesmo dobili nikakav odgovor, niti reakciju na otvorene nezakonitosti sa kojima se suočavamo, a koje sigurno ne bi smjele da snađu nijednog zaposlenog DT-a u Njemačkoj. Stoga jos jednom pozivamo Njegovu ekselenciju, ambasadora SR Njemačke, da nam odgovori da li za sve zaposlene u okviru DT grupacije vaze isti standardi, ili ti standardi ne vaze kad su u pitanju crnogorski državljani? Mi znamo odgovor, kao što znamo da im sigurno nećemo dozvoliti da se tretiramo kao zaposleni drugog ili treće reda, jer to niti je evropska niti crnogorska vrijednost i standard", poručili su radnici.

Oni su pitali ambasadora Njemačke dokle će "menadžment Crogorskog Telekoma istrajavati na pokusajima da obmane crnogorsku javnost, uporno plasirajući neistine da će Crnogorski Telekom, ukoliko prihvati naše zahtjeve, morati da stavi ključ u bravu? Nas ne mogu obmanuti, niti su to ikada mogli, a ni crnogorsku javnost", poručili su radnici.

Pitaju se i kako to kompanija koja, kako kažu, ostvaruje godišnje prihode od preko 75 miliona eura ne može da izdvoji manje od dva miliona za zarade zaposlenih koji joj stvaraju taj prihod?

"Kako to kompanija koja je u posljednjih 12 godina samo po osnovu smanjenja troškova na zarade zaposlenih ustedjela preko 70 miliona eura ne može da izdvoji manje od dva miliona za traženo povećanje cijene rada? Kako to kompanija koja ima operativnu dobit od preko 30 miliona eura, ne može da izdvoji manje od 2 miliona za zarade zaposlenih koi joj garantuju tako uspješno poslovanje, nego prijeti stavljanjem ključa u bravu? Ako je menadžment u ovoj kompaniji, sa ovakvim prihodima i dobiti računovodstveno doveo do toga da bi povećanje zarada zaposlenih navodno dovelo u pitanje opstanak kompanije, onda taj menadžment treba zaključati iza brave, a ne kompaniju", poručili su, između ostalog radnici.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније