Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

07. 03. 2023. 16:13 >> 16:13

ADROVIĆ SA PREDSTAVNICIMA UNICEFA

"Prevencija i zaštita djece od nasilja i eksploatacije strateški prioriteti"

Razvijanje i jačanje usluga podrške porodicama, prevencija i zaštita djece od svih oblika nasilja i eksploatacije, strateški su prioriteti oko kojih su se usaglasili predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja na čelu sa ministrom Admirom Adrovićem i predstavnici UNICEF-a u Crnoj Gori, na sastanku koji je održan u prostorijama ministarstva.

U saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja navodi se da su tema sastanka bile aktivnosti koje ministarstvo planira da sprovede u narednom periodu uz podršku UNICEF-a u Crnoj Gori, a koje se odnose na reformu sistema socijalne i dječje zaštite, deinstitucionalizaciju i Garancija za mlade.

Adrović i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander, usaglasili su se, kako je saopšteno, da su postavljeni dobri temelji za samu reformu sistema socijalne i dječje zaštite i ocijenili da će zajedničkim naporima učiniti sve da dodje do njene realizacije.

Dodaje se da je strategijom deinstitucionalizacije koja je u finalnoj fazi, predviđen je dalji razvoj usluga i aktivnosti koj za cilj imaju smanjenje broja djece bez roditeljskog staranja i u institucijama.

"Svako dijete treba porodicu. Zato je veoma važno da jačamo usluge podrške porodicama koje se nalaze u kriznim situacijama i time spriječimo izmiještanje djece iz biološke porodice. Ukoliko je u najboljem interesu da se dijete izmjesti iz porodice, potrebno je da bude smješteno u hraniteljsku porodicu, a ne u instituciju. Sva djeca bi trebalo da žive u toplom porodičnom okruženju i u tom smislu, neophodno je jačanje sistema hraniteljstva", kazao je Adrović.

U saopštenju se navodi da je na sastanku bilo riječi o podršci od strane UNICEF-a u cilju jačanja kompetencija voditelja slučaja, u dijelu obezbjeđivanja obuka za stručne radnike, ali i o podršci za razvoj samih centara za hraniteljstvo.

"Uvođenjem programa Garancija za mlade u Crnoj Gori biće omogućena sistemska podrška mladima od njihovog obrazovanja do zaposlenja, što treba da doprinese značajnom unapređenju položaja mladih u Crnoj Gori. Na sastanku je zajednički ocijenjeno da je započete reforme u oblasti socijalne i dječje zaštite neophodno sprovesti do kraja, kako bi najranjivije kategorije našeg društva, među kojima su djeca prioritet, bile adekvatno zaštićene", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније