Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Катарина Јанковић [ RTCG ]

17. 03. 2023. 06:39   >>  16:56 1

PROCEDURE ZA POSJETE U KCCG

Građani negoduju zbog testa na koronu, ljekari kažu da tako štite najugroženije

Zdravstveni radnici imaju obavezu da u medicinskim ustanovama širom države nose maske, ali većina njih to ne čini, pa postoji bojazan da infekciju korone ili nekog drugog virusa prenesu na pacijente. Osim toga, oni nijesu u obavezi da rade test na korona virus, za razliku od građana koji dolaze u posjetu bolesnicima u Kliničkom centru Crne Gore. Građanima test predstavlja dodatan trošak i, kako navode, proceduru koja je suvišna. Iz Instituta za javno zdravlje i KCCG pojašnjavaju da su ljekari u obavezi da nose maske, a da građani test moraju da urade, jer ostvaruju blizak kontakt sa pacijentom. Kažu da pacijente na taj način štite.

Pacijent koji je operisan u KCCG, a koji je želio da ostane anoniman, kazao je Portalu RTCG da je njegov sin morao da radi test na koronu, kad god bi ga posjetio, što im je kažu, bio veliki trošak.

“Nemam nikakvu zamjerku na zaposlene i na njihov odnos prema pacijentu, time sam čak prezadovoljan, ali mi se ne sviđa ideja da oni koji dolaze u posjetu teškim bolesnicima rade antigenske ili PCR testove. Moj sin je davao pare svaki čas kako bi dolazio da me vidi. Može i da ide preko javnog zdravstva ali sve su to procedure i dugo se čeka, a tamo je ogromna mogućnost da pokupiš virus jer su svi bolesni”, kazao je on.

Naveo je da mu je blizak rođak nedavno preminuo u KCCG i da se od njega nije uspio oprostiti.

“ Bolestan sam i star, a dok sam otišao da uradim test, on je u međuvremenu preminuo. Osim toga ne vidim poentu jer ljekari i sestre dolaze u kontakt sa bolesnicima, a oni ne rade testove, iako žive normalno, putuju, odlaze u restorane i trgovinu i nijesu u manjem riziku od zaraze. Dosta puta sam čuo da su bolesnicima baš zaposleni u bolnici prenijeli zarazu”, ispričao je on.

Iz IJZCG, odakle zdravstvenim ustanovama daju preporuke, situaciju gledaju iz drugog ugla.

Oni za Portal RTCG kažu da je neophodno da se zdravstveni radnici tokom čitavog radnog vremena pridržavaju mjera za sprječavanje širenja infekcija unutar zdravstvenih ustanova, i da su u obavezi da se na pojavu prvih simptoma zarazne bolesti udalje sa radnog mjesta i izvrše neophodnu dijagnostiku.

“Trebalo bi da tokom obavljanja radnih aktivnosti poštuju mjere za sprječavanje širenja respiratornih infekcija, tj. treba da nose zaštitne maske za nos i usta (N95/FFP2), kao i da poštuju “5 pravila higijene ruku” i održavaju bezbjednu fizičku distancu, a važno je napomenuti da su po preporukama NITAG-a (Nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizacije) zdravstvenim radnicima date snažne preporuke za vakcinaciju protiv kovid 19 i influence- navode u odgovorima.

Na pitanje po čemu se građani koji dolaze u posjetu najtežim bolesnicima razlikuju od ljekara koji često ne nose maske i ne rade test, iz IJZCG navode da prvi imaju bliski kontakt sa pacijentom, a drugi ne.

“”Kulturološke specifičnosti i ponašanje” u smislu bliskog direktnog kontakta koji ostvaruje posjetilac sa pacijentom je dodatni razlog zbog kog je neophodan negativan test na kovid - 19, za razliku od medicinskog osoblja koje nema ovakvu vrstu rizičnog kontakta, naročito u svijetlu još uvijek aktivne pandemije”, rekli su iz IJZCG.

Kažu i da zdravstvenim radnicima nije neophodan negativan test na kovid-19 za rad u zdravstvenoj ustanovi imajući u vidu svakodnevno obavljanje radnih aktivnosti i broj zdravstvenih radnika, kao i uporednu analizu preporuka na ovu temu u zemljama Evrope i okruženja.
“Svakako su obavezni da se pridržavaju osnovnih opštih mjera prevencije protiv zaraznih bolesti uz snažnu preporuku za vakcinaciju protiv kovid - 19 infekcije. Radna grupa za kontrolu, prevenciju i suzbijanje zarazne bolesti kovid - 19 će se redovno sastajati kako bi revidirala trenutno važeće mjere u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom u zemlji, pozivajući se na reference relevantnih svjetskih (evropskih) stručnih tijela sa ciljem očuvanja zdravlja svih građana Crne Gore”, poručuju iz te zdravstvene ustanove.
U ustanovama za hospitalizaciju, smještene su osobe koje su u riziku od pojave ozbiljnih komplikacija svoje osnovne bolesti nakon infekcije bilo kojim virusom koji izaziva respiratorne tegobe, naročito SARS-CoV -2.

“Sezona je pojačane aktivnosti virusa koji izazivaju respiratorne infekcije (RSV, grip ), a pandemija kovid-19 je i dalje u toku. Preporuke koje daje IJZCG za postupanje prilikom posjeta zdravstvenim ustanovama usmjerene su ka hospitalizovanim pacijentima sa ozbiljnim poremećajem zdravlja i kao takve prvenstveno imaju cilj da sačuvaju hospitalizovanog pacijenta od daljih komplikacija usljed infekcije nekim od uzročnika zaraznih respiratornih bolesti”, kažu iz IJZCG.

Svake dvije sedmice (po potrebi i češće) Radna grupa za kontrolu, prevenciju i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, IJZCG razmatra trenutno stanje po pitanju te infekcije u svijetu i regionu i na osnovu toga donose prijedlog mjera za sprječavanje širenja bolesti.

Prijedlog prihvata Komisija za prevenciju i kontrolu kovid - 19 infekcije u okviru Ministarstva zdravlja i u skadu sa svojim procjenama proslijeđuje na glasanje Savjetu Vlade za borbu protiv kovid-19 pandemije, koja prihvata ili ne, ili koriguje prijedlog mjera.

Iz KCCG za naš Portal navode da su posjete obustavljene u ovom periodu, kad kada su pojačane respiratorne infekcije zbog sezonskog gripa, kao i u slučajevima pandemija. Posjete obustavljaju poštujući preporuke IJZCG.

“S obzirom na to da Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) još uvijek nije proglasila kraj pandemije kovid - 19, te poštujući preporuke IJZ-a i dalje je na snazi odluka o obustavi posjeta hospitalizovanim bolesnicima od koje su, od kraja 2020. godine, odlukom tadašnjeg Kriznog medicinskog štaba, izuzeti životno ugroženi pacijenti. Za njih je posjeta dozvoljena jednom, eventualno dva puta nedeljno najužem članu porodice, ranije uz obavezan negativan na koronavirus PCR, a sada brzi antigenski test”, precizirali su iz najveće zdravstvene ustanove.

Ističu da KCCG poštuje naredbu Ministarstva zdravlja koju su, na prijedlog IJZ-a donijeli sredinom novembra 2022. godine. Njome se definiše obaveza zdravstvenih ustanova da dozvole posjete hospitalizovanim pacijentima uz posjedovanje negativnog rezultata brzog antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati, uz obavezno nošenje zaštitne maske i uz ododbrenje direktora organizacione jedinice u kojoj se liječi pacijenti.

U redovnim okolnostima posjete su dozvoljene svakog radnog dana u periodu od 14 do 15 sati. To ne važi za pacijente koji se liječe na Klinici za infektivne bolesti kao i za porodilje u Odjeljenju za akušerstvo.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније