Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Darko Bulatović, TVCG ]

19. 03. 2023. 07:18   >>  07:18 4

JUN ZACRTANI ROK

Spremna instalacija prvih megavata solarne elektrane na krovu Željezare

Na krovu nekadašnjeg pogona Vučionice u nikšićkoj Željezari već do juna biće instalirani prvi megavati solarne elektrane. To je za Javni servis saopštio menadžment nove komanije EPCG –Željezara Nikšić. Plan je da se u krugu fabrike u prvoj godini postavi elektrana od 10 MW, ali i da se uporedo radi i na razvijanju proizvodnje metalnih konstrukcija.

Nepun mjesec od otvaranje Željezare atmosfera radna i oko fabrike i u njoj. Za sada oko 200 radnika sređuje fabrički krug i sa puno elana čeka dalje poteze novog menadžmenta.

"Kad vidimo neku budućnost onda elan postoji, ništa nije teško", kazao je radnik EPCG Zdravko Todorović. 

Ratko Gardašević, takođe radnik, navodi da im je vrijeme prošlo brzo.

"Prošlo nam je vrijeme brzo, radno je kao što vidite, svakodnevno, akcenat je dat na čišećenje kruga fabrike i sređivanje hala. Takođe i ostali prateći radoovi što prate ove pripreme za neki novi početak nekih novih djelatnosti", kazao je Gardašević.

Prioritet menadžmenta je što hitnija izgradnja solarne elektrane snage 10 MGW u fabričkom krugu. Projekat je spreman, a prvi megavati biće isporučeni sa krova neakadašnjeg pogona Vučionice.

"Mi se nadamo da ako budemo brzo radili, da ćemo za neka 3-4 mjeseca, baš u punoj sezoni sunca i insolacije imati elektranu na mreži i početi prihodovati značajna sredstva od nje", istakao je predsjednik borda direktora EPCG –Željezara Nikšić Marko Perunović. 

Izvršni direktor EPCG–Željezara Nikšić Đorđije Đukanović kazao je da za elektranu koju bi instalirali od 10 MW to bi bio neki prihod od oko 2 miliona eura godišnje.

"Za elektranu koju bi instalirali od 10 MW to bi bio neki prihod od oko dva miliona eura godišnje, čime bi apsolutno mogli da servisiramo radnu snagu. Znači taj dio bi išao kao neka sigurnost fabrike a ostalo bi dolazilo kroz nove vrijednosti i programe", kazao je Đukanović. 

A na drugim programima i djelatnostima, tvrde u menadžemntu, uveliko se radi. Tako će se u pogonu nekadašnjeg Radventa uskoro proizvoditi metalne konstrukcije različitih namjena.

"Bili smo u Srebrnici i Konjicu gdje postoje savremene cinkaone. Znači, cinkovanje cemo raditi za potrebe EPCG za izradu dalekovoda, stubova, koje možemo mi da radimo, sve metlane stubove koje traže. U fazi smo nabavke opreme za proizvodnju bankina jer ide nova faza autoputa tako da nismo čekali nego smo odmah ušli u aktivnosti", kazao je Đukanović. 

Predsjednik borda direktora EPCG –Željezara Nikšić Marko Perunović ističe da će podkonstrukcije koje će koristiti za krovove hale Vučionice pozajmiti od EPCG koja već to ima na svom stanju da bi što prije završili posao.

"Sve ostale konstrukcije, čelične, za elektrane na zemlji, kao i podkonstrukcije radićemo u svojoj konstruktivnoj radionici", ističe Perunović.

Ono što je jasno da se čelik do daljneg neće proizvoditi u nekadašnjoj fabriici čelika.

"Bazna proizvodnja je nešto to nam i po zakonskoj regulativi i u samom procesu terenutno nije u fokusu. U fokusu su nam je što više novih radnih mjesta da bi čitav ovaj dio grad preživio a i sami Nikšić", kazao je Perunović.

Nakon devet mjeseci borbe i protesta, i decenija neizvjesnosti, radnici novoj upravi daju novu šansu.

"To što se bude tražilo od nas radićemo kvalitetno, koliko znamo, ali vidim da smo spremni da odradimo veliki dio posla", ističe Gardašević.

Izgradnja soalrne elektrane koštaće oko deset miliona eura a novac će biti obezbijeđen kroz kreditno zaduženje. Podsjetimo, EPCG je kupila željezaru od Turaka za 20 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније