Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

20. 03. 2023. 06:52   >>  06:52

ROK DO 14. APRILA

Traži se idejno rješenje za Opštu bolnicu u Pljevljima

Kandidati koji žele da učestvuju na međunarodnom konkursu za izradu idejnog arhitektonskog rješenja Opšte bolnice u Pljevljima mogu predati radove do 14. april, a žiri će do 9. maja proglasiti ko je pobijedio.

Ovaj projekat se finansira iz budžeta države Crne Gore za potrebe Ministarstva zdravlja, a raspisivač konkursa je Ministarstvo ekologije , prostornog planiranja i urbanizma.

Navode da je maksimalna bruto razvijena građevinska površina objekta 13.851,00 metara kvadratnih, dok ukupna predviđena površina bolničkih sadržaja od 7.587 metara kvadratnih, ne obuhvata hodnike, liftove, holove, koji se moraju predvidjeti u okviru objekta.

U dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, u dijelu koji se odnosi na pitanja i odgovore, potencijalni predlagači ideja su pitali zašto se čeka 25 dana da se objavi najbolje rješenje za ovaj važni projekat jer to može ostaviti prostor za manipulacije.

Iz resornog ministarstva napominju da treba imati u vidu da je interesovanje učesnika iz cijelog svijeta ogromno, da očekuju veliki broj radova, i da projekat bolnice jedan od najkompleksnijih arhitektonskih objekata, te da je nemoguće u kraćem vremenskom periodu da žiri uradi kvalitetan posao.

Sistematizacija Opšte bolnice u Pljevljima predviđa 250 medicinskih radnika od čega su 52 ljekara i 101 nemedicinski radnik. Navode da postoji mogućnost da se ove brojke mijenjaju u zavisnosti od uslova.

Da bi se izgradila ova zdravstvena ustanova, moraće da ruše dva objekta - dio koji se koristi za administrativu sektora za vanredne situacije, i prostorije Doma zdravlja Pljevlja koji su za vrijeme pandemije korona virusa koristili za hospitalizaciju pacijenata, a kasnije kao ambulantu.

Kada je u pitanju drveće koje se nalazi na lokaciji predviđenoj za gradnju bolnice, tamo trenutno ima 198 stabala.

“Prilikom projektovanja, potrebno je uz adekvatne mjere njege očuvati stabla ,,B’’ kategorije (drveće dobrog kvaliteta). Stabla kategorije ,,C’’ obuhvataju drveće ograničenog kvaliteta koja zahtijevaju značajne mjere njege. Njihovo opšte stanje je moguće u izvjesnoj mjeri, sanirati i unaprijediti primjenom adekvatnih mjera njege i održavanja. Drveće kategorije ,,R’’ su ona stabla koja se ne mogu sanirati zbog postojanja većih oštećenja, niske dekorativnosti i vitalnosti ili potpune osušenosti, pa ih treba ukloniti sa lokacije. Efektivna zona zaštite stabla ima radijus od 38 centimetara za svakih 2.5 centimetra prečnika debla”, pojašnjeno je iz Ministarstva.

Jedan od zainteresovanih za konkurs, konstatovao je da su zdravstveni radnici konstantno izloženi stresu, te da je poželjno da u suterenu imaju teretanu ili neki drugi prostor za realksaciju.

Iz Ministarstva kažu da Pravilnik o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene djelatnosti u bolnicama i prirodnim lječilištima ne propisuje da opšta bolnica mora da ima “antistres kabinet”, ali da se, ukoliko to mogućnosti dozvole, ostavlja sloboda učesnicima konkursa da projektuju dodatne sadržaje kako bi unaprijedili prostor za zaposlene.

Preciziraju da je jedinica intenzivne njege planirana u sklopu hirurškog bloka za hirurške pacijente, a da je odjeljenje neurologije treba da ima svoju intenzivnu njegu za postoperativne pacijente i neurološke pacijente.

“U sklopu internog odjeljenja planirana je metabolična i koronarna jedinica intenzivne njege. Planirane četiri jedinice intenzivne njege su dovoljne za prihvat postoperativnih pacijenta za koje je potreban intenzivan nadzor”, navodi se, između ostalog u dokumentu.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније